Κίνα: Η μηχανή “κολλάει”, πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης

Κίνα: Η μηχανή “κολλάει”, πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης

Τον στόχο ρυθμού ανάπτυξης της για το 2017 περιορίζει η Κίνα, καθώς, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου και προσπαθεί να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση για να αντιμετωπίσει εξωτερικούς κινδύνους, όπως η παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Λι Κεγιάνγκ, κατά την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Κοινοβουλίου, ο στόχος για το τρέχον έτος είναι ρυθμός ανάπτυξης 6,5%, ενώ πέρυσι έφτασε το 6,7%, το χαμηλότερο εδώ και 26 χρόνια.

Διαβάστε  Ξανά στην Κίνα ο Κιμ για συνάντηση με τον Σι

Το χχρέος διαμορφώνεται στο 277% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, από 254% την προηγούμενη χρονιά. Οι Κινεζικές τράπεζες «μοίρασαν» το ρεκόρ των 12,65 τρισ. γιέν σε δάνεια το 2016, και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα νέα δάνεια έφτασαν τα 2,03 τρισ. γιέν τον Ιανουάριο, το δεύτερο υψηλότερο όλων των εποχών.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο

Το αυξανόμενο χρέος και η αγορά κατοικιών έχουν καλλιεργήσει έντονες ανησυχίες σε κορυφαίους αξιωματούχους, και ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Κίνα θα συνεχίζει την εφαρμογή προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής και τη διατήρηση χαλαρής νομισματικής, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα πιέσει για την αναδιαμόρφωση της πλευράς της προσφοράς προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Διαβάστε  Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά των δασμών

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά

«Προς το παρόν, το σύνολο του συστημικού ρίσκου βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά θα πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για την ανάπτυξη των κινδύνων».

Διαφήμιση