Χαλινάρι Κοτζιά σε Αλβανία και πΓΔΜ

Χαλινάρι Κοτζιά σε Αλβανία και πΓΔΜ

Παρέμβαση στις εξελίξεις στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκανε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αποκαλύπτουν τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου και τις θέσεις που περιγράφηκαν στους κόλπους του, ενώ παράλληλα αποτελούν και έμμεσο μήνυμα προς χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι κυβερνήσεις των οποίων υιοθετούν απολυταρχικά μοντέλα και έρχονται σε σύγκρουση με την Κομισιόν και άλλα όργανα της ΕΕ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «αυτό που υπογραμμίσαμε εμείς είναι ότι το ζήτημα έχει να κάνει με το ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την Ε.Ε. μόνο ως χορηγό χρημάτων και ως μία προοπτική συμμετοχής σε ένα κέντρο εξουσίας».

Διαφήμιση

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η Ε.Ε. είναι ένα σύστημα με αξίες και δημοκρατική αντίληψη και ότι η δημοκρατία απαιτεί κανείς να έχει και να κουβαλάει πάνω του μία κουλτούρα – όπως την ονομάζουμε εμείς – συμβιβασμού και συναίνεσης». «Δηλαδή, δεν μπορεί να μη λειτουργεί στις χώρες βόρεια από εμάς μία στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία», πρόσθεσε.

«Κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να τις διευκολύνουμε αυτές τις χώρες και να κάνουμε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για να τους γίνουμε πιο αρεστοί. Εξήγησα ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και αυτό σημαίνει με μια δημοκρατική αντίληψη απέναντι στην αντιπολίτευση, στις μειοψηφίες ή ακόμα και στις εθνικές μειονότητες»,

πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το Συμβούλιο άλλαξε την πολιτική του απέναντι στη χώρα «και από μια συνεχόμενη αρνητική ατζέντα πέρασε σε μια θετική».

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.