Η Παλμύρα άλλαξε χέρια για 4η φορά σε 2 χρόνια

Η Παλμύρα άλλαξε χέρια για 4η φορά σε 2 χρόνια

Στον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ πέρασε πάλι η Παλμύρα, μετά από νέο γύρο σκληρών μαχών με το Ισλαμικό Κράτος που προκάλεσε νέες καταστροφές στην πόλη, που τελεί υπό την προστασία της UNESCO, για τον σπάνιο αρχαιολογικό θησαυρό της.

Από τις αρχές της κατάληψης της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος μνημεία καταστράφηκαν και θησαυροί λεηλατήθηκαν με στόχο την αποκομιδή εσόδων από την πώλησή τους και την επίδειξη δύναμης, ασέβειας και ΄βαρβαρότητας από τον ISIS.

Διαβάστε  Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη

Αρχικά το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015, εκτοπίζοντας τις ιρακινές δυνάμεις που είχαν αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής λόγω του συριακού εμφυλίου. Στη συνέχεια, πριν από ένα περίπου χρόνο στρατεύματα του Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηριζόμενα από Ρωσικές δυνάμεις επανακατέλαβαν την πόλη απωθώντας τον ISIS. Η παλμύρα όμως άλλαξε πάλι χέρια πριν από τρεις μήνες όταν συριακές και ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή εστίασαν στο Χαλέπι.
[graphiq id=”dptntGzyzFb” title=”Παλμύρα” width=”700" height=”810" url=”https://w.graphiq.com/w/dptntGzyzFb” ]

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Η Παλμύρα όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο στρατηγικά όσο και ψυχολογικά με το Κρεμλίνο να ανάγει την πρώτη κατάληψη της πόλης σε νίκη του πολιτικού έναντι της βαρβαρότητας, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να χαρακτηρίζει την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής “κληρονομιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα”.
[gra[graphiq id=”lEtJzru7qKh” title=”Περιοχές που ελέγχει και έχασε ο ISIS σε Ιράκ και Συρία” width=”700" height=”478" url=”https://w.graphiq.com/w/lEtJzru7qKh” ]

Διαβάστε  Αφγανιστάν: O ISIS επιτέθηκε και σκότωσε 20 άοπλους Ταλιμπάν