Παγκόσμια Τράπεζα: Το “Trump card” του Τσίπρα

Η διαρροή των συζητήσεων μπορεί να πιέσει ή να μπλοκάρει την αξιολόγηση αλλά σίγουρα είναι game changer

Παγκόσμια Τράπεζα: Το “Trump card” του Τσίπρα

Την Παγκόσμια Τράπεζα προς αντικατάσταση του ΔΝΤ και κάλυψη του κενού τεχνογνωσίας που κάτι τέτοιο θα άφηνε φαίνεται ότι βάζει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας αίτηση χρηματοδότησης και ξεκινώντας διαπραγματεύσεις.

Αν η διαρροή της είδησης για τις συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα συνδυαστεί με τις εντεινόμενες προετοιμασίες για επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τη συμμετοχή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων σε επίπεδο συμβούλων, το opt-out option που ζητά το ΔΝΤ και την επιπλέον πίεση που χρειαζόταν να ασκηθεί ταυτόχρονα προς τη Γερμανία και τη ΔΝΤ για την επίτευξη της συμφωνίας, τότε το σκηνικό αποκτά σαφή πολιτική υπόσταση και διαφορετικό νόημα.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία αλλά με opt-out ρήτρα θέλει το ΔΝΤ

Διαβάστε  Αδύναμος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υπό πίεση η ΕΚΤ

Αν και σε πρώτη φάση φαίνεται ως πρόσθετη χρηματοδότηση στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολυεπίπεδος, αφενός πιέζει την κατάσταση για επίσπευση της συμφωνίας και πρόσθετες υποχωρήσεις από το ΔΝΤ ή/και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ΄δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός πιο χαλαρού δημοσιονομικά ιδρύματος. Αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και έργων υποδομής στα οποία ειδικεύεται.

Σε κάθε περίπτωση η έναρξη προκαταρκτικών συζητήσεων προς την κατεύθυνση της εισόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης μπορεί να αποδειχθεί game changer και να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων.

Διαβάστε  Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Όλα τα λεφτά του Δημοσίου στον Στουρνάρα, υπό τον TSA

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία με συμπληρωματικό Μνημόνιο και παράλληλο πρόγραμμα τον Απρίλιο

Υπάρχουν ωστόσο πολλοί περιορισμοί από το Μνημόνιο στην αποδοχή χρηματοδότησης υπό τη μορφή δανείων προς το Δημόσιο ή με την εγγύηση του Δημοσίου. Νομικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρακαμφθεί αν η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτούσε απευθείας τράπεζες ή και ιδιωτικές εταιρίες ή ακόμα και ΣΔΙΤ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ή του υπερταμείου.

Την είδηση αποκάλυψε το Politico, το οποίο προσφάτως είχε χρησιμοποιήσει πληροφορίες -που αποκαλύφθηκε πως δεν ήταν ασφαλείς- για να πήξει την αξιοπιστία του Νίκου Κοτζιά στο Κυπριακό.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ ετοιμάζει Cyber stress test για τις τράπεζες

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.