Στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του στενού του κύκλου με τη Ρωσία και ανθρώπους του Πούτιν στρέφεται ξανά η πολιτική συζήτηση στις ΗΠΑ, μερικές ώρες μετά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία των ΗΠΑ, κατά την οποία προσπάθησε να εστιάσει στα ζητήματα της εθνικιστικής-εθνικής ατζέντας του και έδειξε να αποδέχεται τις θέσεις της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών για το NATO και συνεπώς το επίπεδο της αντιπαλότητας με τη Ρωσία.
Η πληροφορία είναι προφανές ότι εντάσσεται στο πλαίσιο διαρροών από τον κρατικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες πληροφοριών στα media και φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της σύρραξης με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες για διαρροές, το FBI ότι αδυνατεί να τις ελέγξει, ενώ παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου απέκλεισε δημοσιογράφους από την καθημερινή ενημέρωση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι απέκρυψε συναντήσεις του με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον κατά την ακροαματική διαδικασία επιβεβαίωσης του στη θέση που κατέχει.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά από δημοσίευμα της Washington Post που αποκαλύπτει δυο συναντήσεις του -γερουσιαστή τότε- Τζεφ Σέσιονς με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, το καλοκαίρι του 2016.
Με αφορμή το δημοσίευμα η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Νάνσι Πελόσι, κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης για ψευδορκία στη Γερουσία και τον καλεί να παραιτηθεί.
«Τώρα, μετά την ψευδορκία του στο Κογκρέσο σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τους Ρώσους, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να παραιτηθεί», ανέφερε σε δήλωσή της, η Πελόζι. «Ο Σέσιονς δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του επικεφαλής τήρησης των νόμων στη χώρας μας και πρέπει να παραιτηθεί», τόνισε η Πελόζι.
Ο Τζεφ Σέσιονς αποκαλεί το δημοσίευμα της Washington Post αναληθές και το διαψεύδει, ενώ στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Λευκού Οίκου το επιβεβαιώνουν, λέγοντας ότι οι συναντήσεις αφορούσαν την τότε ιδιότητά του ως μέλους της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας και όχι τη θέση του ως υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, που συνεπάγεται ότι δεν ψευδόρκησε.
Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, βρισκόταν στο αποκορύφωμά του ένα μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων που προσάπτουν στη Ρωσία, το οποίο φέρεται να αποσκοπούσε στο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, ως κορυφαίο πράκτορα της Μόσχας και με ρόλο στρατολόγου πρακτόρων.
Οι επικοινωνίες με τον Ρώσο πρέσβη ήταν αυτές που οδήγησαν στην αποπομπή και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μαικλ Φλυν, ο οποίος σημείωσε αρνητικό ρεκόρ παραμονής στη θέση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις έρχονται στο προσκήνιο τη στιγμή που ξεκινάει έρευνα της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις καταγγελίες περί συνωμοσίας στην οποία φέρονται να συμμετείχαν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και η Μόσχα, όπως δήλωσε το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε αποκαλύψει ότι ετοιμάζεται να περικόψει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά 54 δισ., κυρίως από μη αμυντικές δαπάνες, διαρροή που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα στους διπλωμάτες και τη CIA.
Άμεση ήταν η απάντηση με 120 εν αποστρατεία στρατηγούς να απευθύνουν επιστολή στον υπουργό Άμυνας, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους ζητώντας να μην περικοπεί ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και παλαιότερη φράση του ίδιου του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Ματίς.