if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Έκρηξη φτώχειας στην Ελλάδα: Το πιστοποίησαν οι Γερμανοί

Activists of a soup kitchen deliver food to an immigrant family in a poor neighborhood in Athens, on February 6, 2012. Greece today began constructing a fence on its border with Turkey to keep out thousands of undocumented migrants and refugees seeking to cross into Europe, the country's police minister said. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

Τις κοινωνικές συνέπειες των Μνημονίων και της πολυετούς λιτότητας στοιχειοθέτησαν οι επιστήμονες του “Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας”, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }


Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο “πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας”, τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι

«O μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό reuters. Αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» τονίζει ο ερευνητής.


Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.

Ωστόσο τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν σταδιασκή βελτίωση της κατάστασης σε επίπεδο νοικοκυριών, ενώ παράλληλα οι υψηλοί δείκτες ιδιοκατοίκισης και η κοινωνική-οικογενειακή δομή απέτρεψαν την πλήρη αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version