Έκρηξη φτώχειας στην Ελλάδα: Το πιστοποίησαν οι Γερμανοί

Έκρηξη φτώχειας στην Ελλάδα: Το πιστοποίησαν οι Γερμανοί

Τις κοινωνικές συνέπειες των Μνημονίων και της πολυετούς λιτότητας στοιχειοθέτησαν οι επιστήμονες του “Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας”, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

Διαβάστε  Για κατασκοπεία σε βαθμό πλημμελήματος καταδικάστηκαν δύο Τσέχοι στην Ελλάδα


Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο “πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας”, τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι

Διαφήμιση

«O μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό reuters. Αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» τονίζει ο ερευνητής.


Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.
Gr Unemployment Rate
Ωστόσο τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν σταδιασκή βελτίωση της κατάστασης σε επίπεδο νοικοκυριών, ενώ παράλληλα οι υψηλοί δείκτες ιδιοκατοίκισης και η κοινωνική-οικογενειακή δομή απέτρεψαν την πλήρη αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού.

Διαβάστε  Η Γερμανία επικυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

Gr Youth Unemployment Rate

Διαφήμιση