Ακόμα δυο αιτήματα έκδοσης από την Τουρκία

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης των 8 δεν μπορούν να εκδοθούν και οι δυο, λόγω κινδύνου της ζωής του;ς

Ακόμα δυο αιτήματα έκδοσης από την Τουρκία

Υποβλήθηκαν από την Τουρκία δυο ακόμη αιτήματα έκδοσης των στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη και φημολογείται ότι ήταν μέλη ομάδας ειδικών δυνάμεων που ετοίμαζε τη δολοφονία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έκδοση ή μη των δυο στρατιωτικών θα είναι πανομοιότυπη με αυτή των 8 και η απόφαση αναμένεται αρνητική καθώς ο Άρειος Πάγος έχει ήδη κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δίκαιης δίκης στην Τουρκία και ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, ενώ παράλληλα η Άγκυρα έχει αναστείλει την εφαρμογή της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η “Καθημερινή” το πρώτο αίτημα υπεβλήθη μέσω του “διαύλου” αστυνομικής συνεργασίας της Interpol. Έλληνας αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας καταχώρισαν (μετά τη σύλληψή τους στην Ελλάδα) τα ονόματα των δύο στρατιωτικών στη λίστα καταζητούμενων της Interpol Τουρκίας και στη συνέχεια απηύθυναν επίσημο αίτημα προς το αντίστοιχο ελληνικό γραφείο ζητώντας να επιβεβαιώσει την κράτησή τους και να επικυρώσει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς τους.

Διαβάστε  Πειθαρχικό κατά εισαγγελέα ζήτησε ο Κοντονής για αναρτήσεις κατά Τσίπρα-Παυλόπουλου

Το δεύτερο αίτημα υπεβλήθη διά της διπλωματικής οδού, φέρεται ωστόσο να έχει ως τελικό παραλήπτη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Κ”, οι τουρκικές αρχές ζητούν όχι την έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών, όπως έκαναν στην υπόθεση των “8”, αλλά την απέλασή τους.

Το σχετικό αίτημα κοινοποίησε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το σχετικό έγγραφο έχει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου και σ’ αυτό οι τουρκικές αρχές φέρονται να διατυπώνουν το αίτημα απέλασης των δύο Τούρκων στρατιωτικών.
Πάντως, Έλληνες αξιωματούχοι μιλώντας στην εφημερίδα εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη νομική δυνατότητα ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών η εφαρμογή ή όχι του μέτρου της απέλασης.

Διαβάστε  Ρουβίκωνα δείχνουν για απειλητική επιστολή κατά Σακελλαρίου

Οι δυο άνδρες εισήλθαν παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου και τη 15η Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν μαζί με δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και πέντε μέρες αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίου, υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης.
Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρις ότου εκδικαστεί το αίτημά τους, δίχως προς το παρόν να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία εξέτασης του αιτήματός τους σε πρώτο βαθμό. Για προφανή λόγο μετακινήθηκαν από τον Nομό Εβρου και κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Διαφήμιση