Ο Τραμπ έκανε το State of the Union, state of trump (γραφήματα)

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ για το State of the Uninion στο Κογκρέσο

Εθνικιστικές κορώνες, εκπτώσεις στο διεθνή ρόλο των ΗΠΑ και μηνύματα προς Ευρωπαίους και υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για το επίπεδο των σχέσεων με τη Ρωσία έστειλε κατά την πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο για το ετήσιο “state of the Union” ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ουσία, στόχο της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η βελτίωση της αποδοχής του, η οποία είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, για το λόγο αυτό επέλεξε θέματα που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τους Ρεπουμπλικάνους και απέφυγε γκρίζες ζώνες, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία και οι εμπορικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε στη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, προανήγγειλε δημιουργία υπηρεσίας εγκλημάτων μεταναστών, επανήλθε στο τείχος με το Μεξικό.

Στα μείζονα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, επέμεινε στην αποδόμηση του Obamacare και προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τα επίπεδα συνολικά, ούτε όμως και τα ειδικά όρια.

Διαφήμιση

Σε ένα -συνηθισμένο πλέον- εθνικιστικό-αντι-ισλαμικό ξέσπασμα ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία» και πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος.
[graphiq id=”hxRZq8aUlgh” title=”Αποδοχή των πολιτικών του Τραμπ” width=”700" height=”534" url=”https://w.graphiq.com/w/hxRZq8aUlgh” ]

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές, συνέχισε και διεμήνυσε πως σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς.

Ο Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων.
[gra[graphiq id=”1p9nk1ytpOd” title=”Τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ” width=”700" height=”584" url=”https://w.graphiq.com/w/1p9nk1ytpOd” ]

«Πιστεύω ότι μια αληθινή και θετική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι εφικτή, αν επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, και να αποκαταστήσουμε την τήρηση των νόμων μας».

[graphiq[graphiq id=”b1k7LphNpJP” title=”U.S. Immigrant Population and Share Over Time” width=”600" height=”586" url=”https://w.graphiq.com/w/b1k7LphNpJP” ]Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επαναπροσδιόρισε με μια του φράση το ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια κοινότητα:

«Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», είπε ο ρεπουμπλικάνος στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των Αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι έχει υαναχωρήσει από τις αντι-νατοϊκές θέσεις του διαβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα συνεχίσει «να υποστηρίζει σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους που έριξαν κάτω τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός».

Διαβάστε  Συνάντηση Κιμ-Τραμπ στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου

[graphiq id=[graphiq id=”25JzuPXQZet” title=”Οι θέσεις του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική” width=”700" height=”592" url=”https://w.graphiq.com/w/25JzuPXQZet” ] την τοποθέτηση αυτή επιχείρησε να ικανοποιήσει τόσο την ΕΕ όσο και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ καθιστώντας πιο ξεκάθαρη τη διαμόρφωση αναχωμάτων απέναντι στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον, από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

«Η εξωτερική πολιτική μας καλεί να έχουμε μια άμεση, ισχυρή και ουσιαστική σχέση με τον κόσμο», ανέφερε ο Τραμπ μιλώντας στους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Είναι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος, που βασίζεται σε ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας, τα οποία μοιραζόμαστε με συμμάχους μας σε όλη την υφήλιο».

Διαβάστε  Απρόσμενη βουτιά των αποθεμάτων πετρελαίου, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική συμμαχία ενώ δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε έναν από τους βασικούς λόγους των ανησυχιών των Ευρωπαίων, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

[graphiq id=”6[graphiq id=”6deKxIq8pM1" title=”Poll: Trump’s Interactions with Russia” width=”600" height=”573" url=”https://w.graphiq.com/w/6deKxIq8pM1" ]>

«Υποστηρίζουμε σθεναρά το NATO, μια συμμαχία η οποία σφυρηλατήθηκε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους που εκθρόνισαν τον φασισμό κι έπειτα από έναν ψυχρό πόλεμο στον οποίο νικήθηκε ο κομμουνισμός»

, είπε ο Τραμπ.

«Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε. «Και τώρα, βάσει των πολύ σθεναρών και ειλικρινών συζητήσεών μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό».

Ο Τραμπ επέμεινε πως περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του να κάνουν περισσότερα, να «αναλάβουν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο (…) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Διαφήμιση