Οι 100 μέρες του Τραμπ: Τι υποσχέθηκε και τι έκανε

 

Δείτε μια ψυχρή αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ σε επίπεδο εξαγγελιών και πράξεων καθώς και επίπεδο υλοποίησης εν εξελίξει ενεργειών του.

Αν και ακόμα δεν έχουν συμπληρωθεί οι πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ το Crisis Monitor καταγράφει μέσω διαδραστικής και διαρκώς ανανεούμενων πινάκων του Graphiq-Reuters τις ενέργειες του και την υλοποίηση των προεκλογικών του υποχρεώσεων. Τα προεδρικά διατάγματα για το μεταναστευτικό, το τείχος στο Μεξικό και οι εμπορικές συνθήκες από τις οποίες αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ τα πρώτα δείγματα γραφής.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ αναβαπτίστηκε: Στροφή σε όλα

Οι πρώτες πράξεις

[graphiq id=”7YmfJVlqbVb” title=”Οι 100 μέρες του Ντόναλντ Τραμπ: Υποσχέσεις και πράξεις” width=”700" height=”692" url=”https://w.graphiq.com/w/7YmfJVlqbVb”]

Ακολουθεί λίστα με τα προεδρικά διατάγματα που έχει εκδώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

[gra[graphiq id=”dP9pl6Hgyih” title=”Προεδρικά διατάγματα Τραμπ” width=”700" height=”584" url=”https://w.graphiq.com/w/dP9pl6Hgyih”]

Η πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων από τις εκλογές μέχρι σήμερα

[graphiq[graphiq id=”BpCYXjHiTj” title=”Η πορεία των αγορών από τις εκλογές” width=”700" height=”590" url=”https://w.graphiq.com/w/BpCYXjHiTj”]>Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του

[graphiq id=[graphiq id=”30sjANKwNSd” title=”Οι προεκλογικές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ” width=”700" height=”602" url=”https://w.graphiq.com/w/30sjANKwNSd”]μεγάλη στροφή

Δραματική στροφή 180 μοιρών σε κορυφαία και κομβικά ζητήματα πραγματοποίησε μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες ο Ντόναλντ Τραμπ ευθυγραμμιζόμενος σε μεγάλο βαθμό με τη γραμμή των υπηρεσιών πληροφοριών και του αμερικανικού κατεστημένου, όπως χαρακτήριζε τους αντιπάλους του κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

[graphiq id=”9[graphiq id=”95Mi0not8Gx” title=”Η εξέλιξη της δημοτικότητας-αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ” width=”700" height=”539" url=”https://w.graphiq.com/w/95Mi0not8Gx” ] κλείσει τρεις μήνες στην καρέκλα του προέδρου των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη “αναβαπτιστεί” . Μέσα σε 24 ώρες:

 • πιστοποίησε τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία,
 • ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό ότι το NATO είναι παρωχημένο
 • υπαναχώρησε από την απειλή του χαρακτηρισμού της Κίνας “currency manipulator”

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά γεγονότα που πιστοποιούν την αλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ και την προσχώρηση στις θέσεις του “αντίπαλου” στρατοπέδου.

Η διαδικασία αναβάπτισης του προέδρου των ΗΠΑ:

 • ξεκινά με την καρατόμηση του Μάικλ Φλυν από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας,
 • ακολουθεί η αποχώρηση της αναπληρώτριας προσωπάρχη του Λευκού Οίκου,
 • η απομάκρυνση του Στηβ Μπάνον από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
 • και η παραίτηση της αναπληρώτριας συμβούλου εθνικής ασφαλείας

Η αλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ πιστοποιείται και από τις πράξεις του:

 • Βομβαρδίζει τον Άσαντ με 59 πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο επεισόδιο με χημικά όπλα ως αφορμή
 • Επιτίθεται διπλωματικά και φραστικό στον Βλάντιμιρ Πούτιν
 • Χρησιμοποιεί το΄Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απομονώσει τη Ρωσία στο θέμα της Συρίας και να επιτύχει αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή της Μέση Ανατολής
 • Συνομιλεί με τον Κινέζο πρόεδρο Ξι, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα και βρίσκουν κοινό έδαφος στο εμπόριο και τη Βόρειο Κορέα
Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Είχαν όμως προηγηθεί και γεγονότα μικρότερης εμβέλειας όπως:

 • Δεν υπαναχώρησε από την εμπορική συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά, τη NAFTA
 • Αναγνώρισε το δόγμα της Ενιαίας Κίνας αφού πρώτα το είχε παραβεί ανταποδίδοντας τηλέφωνο στην πρόεδρο της Ταϊβάν
 • Περιόρισε την επιθετική ρητορική κατά των Ευρωπαίων και της ΕΕ

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι χθες από τη Μόσχα όπου βρίσκονταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σαφή και αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις αμερικανικές εκλογές. Παράλληλα χθες ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ ανακοίνωσε ότι θα εγγραφεί στα μητρώα ξένων πρακτόρων που δρουν στις ΗΠΑ λόγω της δράσης του ως σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Γιανούκοβιτς, του ανθρώπου που στήριζε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

NAFTA: Από το φιάσκο στις μπλόφες του Τραμπ

Μπλόφα αποδείχθηκε η απειλή υπαναχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) στην οποία μετέχουν Μεξικό και Καναδάς. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος οι πρόεδροι των δυο χωρών είχαν επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ και φαίνεται να συμφώνησαν σε μια διαδικασία μερικής αναθεώρησής της.

Τις τελευταίες ημέρες ρεπορτάζ διεθνών media και διαρροές από τον Λευκό Οίκο ήθελαν τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι έτοιμος να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη NAFTA, στην εκπνοή μάλιστα των 100 ημερών διακυβέρνησης και ενώ μια σειρά από μείζονες προεκλογικές εξαγγελίες έχουν μείνει στα χαρτιά.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη NAFTA επιχείρησε να κάψει τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ απειλώντας το Μεξικό με δασμούς, ενώ προχθές επανέφερε τις απειλές για δασμούς, αυτή τη φορά προς τον Καναδά.

[graphiq id=”5UPnH[graphiq id=”5UPnHmKAn6l” title=”Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ελεύθερο Εμπόριο” width=”700" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/5UPnHmKAn6l” ]href="https://crisismonitor.gr/2017/04/o-trab-i-rosi-ke-i-erevna-grafimata/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Ο Τραμπ, οι Ρώσοι και η έρευνα (γραφήματα)

Η διεθνής επικαιρότητα έχει επικεντρώσει στη Συρία, τη Βόρειο Κορέα και την Τουρκία, αφήνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να… “αναπνεύσει” στις ΗΠΑ, με τις έρευνες όμως για τις σχέσεις ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος με Ρώσους πράκτορες, διπλωμάτες και ανθρώπους του Κρεμλίνου να συνεχίζονται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε 48 ώρες άλλαξε στρατηγική σε μια σειρά από κορυφαία θέματα, εμπλεκόμενος με τη Συρία, “ξεθάβοντας το τσεκούρι του πολέμου” με τη Ρωσία και ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στη Βόρειο Κορέα.

[graphiq id=”ev7PSwRQ0[graphiq id=”ev7PSwRQ0Tz” title=”Οι σχέσεις του Τραμπ και των ανθρώπων του με Ρώσους” width=”700" height=”591" url=”https://w.graphiq.com/w/ev7PSwRQ0Tz” ]>  ,

Διαφήμιση