Γαλλία: Ο Φιγιόν καταρρέει, κίνδυνος FREXIT

Γαλλία: Ο Φιγιόν καταρρέει, κίνδυνος FREXIT

Μπροστά σε αγνώστων διαστάσεων πολιτική κρίση βρίσκεται η Γαλλία ενόψει εκλογών καθώς το σκάνδαλο Φιγιόν λαμβάνει απροσδόκητη τροπή και διαστάσεις και η Λεπέν βρίσκεται στην πρώτη θέση των Δημοσκοπήσεων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος του Συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας για την προεδρία φέρεται να ανακρίνεται, ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμα και για σύλληψη της γυναίκας του, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ενώ κορυφαία μέσα όπως το Bloomberg αναγκάστηκαν να αποσύρουν σχετικά δημοσιεύματα, ενώ ο Independent επιμένει.
Αν και αρχικά ο Φρανσουά Φιγιόν είχε δηλώσει ότι δεν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας στη Γαλλία παρά το σκάνδαλο με την αργομισθία της γυναίκας και μελών της οικογένειάς του, αναγκάστηκε σήμερα να ακυρώσει μεγάλη πολιτική εκδήλωση.

[graphiq id=”7rQ0D7sVexn” title=”Poll: Outcome of French Presidential Election” width=”600" height=”662" url=”https://w.graphiq.com/w/7rQ0D7sVexn” ]

Ακόμα όμως και αν διαψευστούν οι πληροφορίες για σύλληψη της γυναίκας του Φιγίον, η Δικαιοσύνη έχει ανακοινώσει ότι θα απαγγείλει καταγγελίες στον ίδιο τον Φρανσουά Φιγιόν στις 15 Μαρτίου, γεγονός που θα καταστήσει τον υποψήφιο για την προεδρία της χώρας ταυτόχρονα και υπόδικο.

Διαβάστε  Απελάσεις Ρώσων διπλωματών και από τη Γαλλία

Ο Φιγιόν που προηγούνταν στις Δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο πριν περίπου από ένα μήνα, τώρα βρίσκεται στην Τρίτη θέση πίσω από τη Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου και του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Εμανουέλ Μακρόν.

Η κατάσταση όμως έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς η άνοδος της Λεπέν στην πρώτη θέση θέτει τη Γαλλία σε τροχιά Frexit σε περίπτωση εκλογής της, καθώς έχει δεδηλωμένες αντιευρωπαϊκές θέσεις, ενώ δεσμεύεται για την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με δεδομένο ότι ο Μακρός δεν θα συνεργαστεί με την Αριστερά του Μελανσόν και αυτός με τη σειρά του δεν θα συνεργαστεί με τον Αμόν, ενώ η Δεξιά τελεί υπό διάσπαση λόγω του σκανδάλου Φιγιόν, η πολιτική δυναμική της υποψηφιότητας Λεπέν δεν μπορεί να προβλεφθεί σε αυτή τη φάση.

Διαβάστε  Ο Μακρόν τα κατάφερε! Κάτω από το 3% το έλλειμμα

Η απάντηση Φιγιόν

Μιλώντας από την έδρα του κόμματός του, ο Φρανσουά Φιγιόν έσπευσε να επικρίνει δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τις γαλλικές αρχές και αρνήθηκε να αποσυρθεί και έκανε λόγο για πολιτική δολοφονία.

«Πολλοί από το κοντινό μου περιβάλλον έκαναν λόγο για πολιτική δολοφονία. Πρόκειται όμως για δολοφονία των προεδρικών εκλογών», τόνισε ο Φιγιόν και πρόσθεσε: «Θα καταθέσω στους δικαστές στις 15 Μαρτίου και θα τους πω την αλήθεια. Αλλά αυτοί δεν αναγνωρίζουν τα γεγονότα, δεν έχω καταχραστεί το δημόσιο χρήμα.
«H Γαλλία είναι πιο μεγάλη από τα λάθη μου», δήλωσε ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς και πρόσθεσε: «Για εσάς πρόκειται. Θα είμαι στο ραντεβού που μας δίνει η δημοκρατία για να αποφασίσουμε το κοινό μας μέλλον. Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να υπηρετήσω τη Γαλλία. Μην ξεγελιέστε, μην αφήνετε κανέναν να επηρεάσει την επιλογή σας. Η επιθυμία μου να σας υπηρετήσω είναι μεγαλύτερη από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον μου. Εγώ δεν θα υποχωρήσω, δεν θα παραδοθώ», υπογράμμισε ο Φιγιόν, καλώντας τους πολίτες να τον ακολουθήσουν».