Σε έντονα φθίνουσα τροχιά βρίσκεται ο τουρισμός στην Τουρκία, όπως πιστοποιούν και στοιχεία που δημοσιεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ο συνδυασμός του αποτυχημένου πραξικοπήματος, των τρομοκρατικών επιθέσεων και της πολιτικής αστάθειας έχουν οδηγήσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, στην έκδοση ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων, πλήττοντας καίρια τη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Παρά τη δραματική υποχώρηση της τουρκικής λίρας οι αφίξεις τουριστών και τα έσοδα από τον τουρισμό είναι εμφανώς μειωμένα στην Τουρκία, αποδυναμώνοντας εναν από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας και οδηγώντας σε εμβάθυνση της κρίσης.
Ανάλυση του ΔΝΤ παρατηρεί ότι ο μειωμένος αριθμός επισκεπτών έχει αφαιρέσει μία περίπου ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ από την ανάπτυξη της χώρας το 2016.
Λίγο πριν από το 2016, η Τουρκία είχε εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
Η ακμάζουσα τουριστική κίνηση έφερε στα έσοδα που ισοδυναμούσαν με το 3,7% του ΑΕΠ και δημιούργησε 600.000 θέσεις εργασίας, ή 2,3% της συνολικής απασχόλησης.
Άλλο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε συναφείς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και του κλάδου αναψυχής, αναφέρει το ΔΝΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ταμείο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις -που το 2015 έφτασαν τις 400 έναντι ενός μέσου όρου 70 ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2014- οδήγησε σε μείωση κατα τουλάχιστον 30% του αριθμού των Ευρωπαίων τουριστών που αποτελούσαν πάνω από το ήμισυ των επισκεπτών.
«Τα έσοδα από μια άλλη σημαντική ομάδα, τους Ρώσους τουρίστες, έπεσε δραματικά λόγω των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις πτήσεις τσάρτερ και τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων», αναφέρει το Ταμείο στην ανάλυσή του.
Τον πρώτο λόγο στη μείωση των τουριστικών εσόδων έχει η Ρωσία, αφού ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έχει μειωθεί κατακόρυφα, κατά 79%, οι οποίες παρά την επαναπροσέγγιση δεν έχουν ακόμα ενισχυθεί καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι πτήσεις charter και οι απευθείας εμπορικές σχέσεις.