Συμφωνία με συμπληρωματικό Μνημόνιο και παράλληλο πρόγραμμα τον Απρίλιο

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται σε διαδικασία συμπληρωματικού Μνημονίου με στόχο την ανάλυση των δυο παράλληλων προγραμμάτων που θα νομοθετηθούν

Συμφωνία με συμπληρωματικό Μνημόνιο και παράλληλο πρόγραμμα τον Απρίλιο

Μέσω συμπληρωματικού Μνημονίου σχεδιάζουν κυβέρνηση και δανειστές να υπερβούν τα νομικά και γραφειοκρατικά προσκόμματα για τη συμφωνία πάνω σε μια πολιτικά πλατφόρμα που αναθεωρεί ολοκληρωτικά παλαιότερες προβλέψεις και πολιτικές που είχαν συμφωνηθεί, όπως υποστηρίζει το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η λύση αυτή φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συνεχιζόμενων πολιτικών διαβουλεύσεων πάνω στον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία του τελευταίου Eurogroup για δυο παράλληλα προγράμματα με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα μπορέσουν να νομοθετηθούν ταυτόχρονα και να αποτελέσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Διαφήμιση

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες στο συμπληρωματικό Μνημόνιο θα παριλαμβάνεται σαφής μνεία για το το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το αποτέλεσμά τους και το χρόνο και τρόπο και προϋποθέσεις εφαρμογής τους.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μαξίμου στους δανειστές: Ετοιμοι για συμφωνία, αρκεί να έχει QE

Το συμπληρωματικό Μνημόνιο σύμφωνα με το Bloomberg θα περιλαμβάνει κοινή λίστα με τις πολιτικές τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να “ξεκλειδώσει” η απελευθέρωση της επόμενης δόσης του δανείου.

Διαβάστε  Η Μέρκελ στρώνει το έδαφος early-exit της Ελλάδας την Πέμπτη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των δανειστών της, δήλωσαν οι ίδιες πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο το μέγεθος των εκκρεμών ζητημάτων εγείρει ανησυχία για το πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να περαστούν στο εσωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Τι προτείνει ο Ρέγκλινγκ για χρέος και πλεόνασμα

Το προσχέδιο των δανειστών θα αφορά στα μέτρα που ζητήθηκαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό, εργασιακό και ενεργειακό τομέα. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γρήγορη συμφωνία, εάν υπάρχει πολιτική θέληση στην Αθήνα και μια ρεαλιστική προσέγγιση από τους δανειστές, δήλωσε μια εκ των πηγών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ για το 2019 και αφορούν μείωση του αφορολόγητου και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποχωρώντας ουσιαστικά σε θέματα που είχε ορίσει ως “κόκκινες γραμμές”. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα λιτότητα, καθώς για κάθε μέτρο θα υπάρχει αντίμετρο με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Διαβάστε  Ο ESM πιέζει τον Τσίπρα για χρέος-επόμενη μέρα, δεν εκταμίευσε τη δόση 1 δισ,

Διαβάστε επίσης: Η αξιολόγηση πάει για Απρίλιο, λόγω… ΔΝΤ

Το Bloomberg αναφέρεται και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δύο πηγές του Bloomberg, εκτιμούν πως οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν έως και το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου δεδομένου του αριθμηθώ των ανοιχτών θεμάτων που πρέπει να κλείσουν.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για μέτρα, χρέος και παράλληλο πρόγραμμα

Η Ελλάδα αναζητά μια “παγκόσμια συμφωνία” έως το Μάιο που θα περιλαμβάνει επίσης αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Διαβάστε  Proxy war Τσακαλώτου-Ντράγκι μέσω... Ντρούτι, για τα κλειδιά των τραπεζών

Διαβάστε επίσης: Ο Τσακαλώτος βάζει στο τραπέζι το παράλληλο πρόγραμμα

Η μεταρρύθμιση του εργασιακού είναι ένα από τα “ναρκοπέδια” της ελληνικής διαπραγμάτευσης, σημειώνει το Bloomberg. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουν υπαναχωρήσεις στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι πιστωτές δείχνουν πιο ευέλικτοι και μπορεί να μην ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να διπλασιάσει το όριο στο 10%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.