Ο ΟΠΕΚ φοβάται Trump-effect στο πετρέλαιο

Αυξημένη δυναμική από τις ΗΠΑ και υψηλά -ακόμη- αποθέματα στις χώρες του ΟΠΕΚ, αποδυναμώνουν την αξία της 6μηνης συμφωνίας, πιέζοντας για επέκταση της

Ο ΟΠΕΚ φοβάται Trump-effect στο πετρέλαιο

Την ανησυχητική, για τις χώρες του ΟΠΕΚ, ανάκαμψη και προοπτική περαιτέρω αύξησης παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ, δείχνει η πρόσφατη έκθεση Drilling Productivity Report της ΕΙΑ (Energy Information Administration).

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ προβλέπεται να φτάσει τα 4,87 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα στο Μάρτιο ενώ ταυτόχρονα έχουν προστεθεί 77 εξέδρες στη δυναμική των εταιριών έρευνας και παραγωγής αυτή τη χρονιά. Η πρόβλεψη των 4,87 εκατ. είναι η υψηλότερη από το Μάιο του 2016. Οι προβλέψεις σχετικά με την ποσότητα του σχιστόλιθου που θα προστεθεί στην ετήσια παραγωγή κινούνται μεταξύ 400.000 και 900.00 βαρελιών ημερησίως.

Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο συνδυασμός της δραστικής μείωσης του κόστους δανεισμού και οι ευκαιρίες hedging που πρόσφερε το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου, έθεσαν ξανά σε λειτουργία τις αντλίες των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που αναδεικνύει η έκθεση, είναι και το επίπεδο των αποθεμάτων αργού. Την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου τα αποθέματα έφτασαν τα 518,6 εκατομ. βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο που έχει συλλέξει ποτέ στα εβδομαδιαία στοιχεία της η ΕΙΑ.

Διαβάστε  Ο Τραμπ διέκοψε τον χωρισμό οικογενειών προσφύγων

Με την αύξηση του ρυθμού άντλησης των παραγωγών των ΗΠΑ, που από το Σεπτέμβριο έχει αυξήσει τη μέση τιμή του από τα 93,000 βαρέλια σε άνω των 9 εκατομ. βαρελιών την ημέρα, φαίνεται απίθανο να μπορέσει να διατηρήσει ο ΟΠΕΚ την τιμές χωρίς να επεκτείνει τη εφαρμογή της συμφωνίας περιορισμού της παραγωγής πέραν του εξαμήνου.

Διαβάστε επίσης: Εφιάλτη ’86 και πετρέλαιο στα $30 μπορεί να ξαναζήσει ο ΟΠΕΚ αν χαλαρώσει

Σύμφωνα με τα στοιχεία του καρτέλ για τον Ιανουάριο, η συμφωνία περιορισμού κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πληρείται κατά 90% με τη μείωση για κάποιες χώρες να εκτείνεται πέραν των απαιτουμένων, ιστορικά υψηλό ποσοστό και ενδεικτικό της θρησκευτικής ευλάβειας με την οποία τηρούν οι συμμετέχοντες τις δεσμεύσεις τους.

Διαβάστε  Η τουρκική λίρα καταρρέει, το εξωτερικό χρέος στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης: IEA: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ αποδίδει καρπούς