Μήνυμα Μαξίμου στους δανειστές: Ετοιμοι για συμφωνία, αρκεί να έχει QE

Μήνυμα Μαξίμου στους δανειστές: Ετοιμοι για συμφωνία, αρκεί να έχει QE

Μήνυμα στους εταίρους επιχειρεί να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στην έμμεση πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ESM για το χρέος και το πλεόνασμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η θέση της κυβέρνησης είναι άμεση συμφωνία με αντάλλαγμα ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σήμερα ξεκίνησε νέος γύρος συζητήσεων στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια των θεσμών, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το staff level agreement, το δυνατόν συντομότερο. Ωστόσο το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αναθεωρήσει τις -απαισιόδοξες- προβλέψεις του με τη δημοσιοποίηση των τελικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία, που σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα μετατοπίζεται για το τέλος Μαρτίου.

Διαβάστε  Νέο Washington Group για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο του G7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Διαφήμιση

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Η δήλωση αυτή είναι σαφές ότι απαντά στην αντίστοιχη του Κλάους Ρέγκλινγκ ζητώντας όμως και την ένταξη στο QE προκειμένου να δεχθεί χωρίς πολλές αλλαγές τα προτεινόμενα μέτρα και την ενδιάμεση ανάγνωση των προβλέψεων…

Διαβάστε επίσης: Τι προτείνει ο Ρέγκλινγκ για χρέος και πλεόνασμα

Διαβάστε  Αλυσιδωτές εκρήξεις σε Ελλάδα-ΕΕ λόγω προσφυγικού

Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», επισημαίνει κυβερνητική πηγή σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.

Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία της έκθεσης Fitch για Ελλάδα

Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε  Τσίπρας-Κοτζιάς και αγορές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Italy-effect

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Διαφήμιση