Ο προσδιορισμός “μεσοπρόθεσμα” που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ως η χρονική περίοδος διατήρησης του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, είναι ανοιχτός προς συζήτηση για τον ESM, σύμφωνα με δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες μόνο ώρες πριν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Με μπαράζ δηλώσεων Βερολίνο και ESM προσπαθούν να ορίσουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ και την Αθήνα.
Αν και τα ελληνικά media εστιάζουν στον υπογεγραμμένο στόχο του 3,5% για το 2018, στόχος των δηλώσεων Ρέγκλινγκ δεν ήταν η ανάδειξη της αποδοχής του από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά το “καρότο” για ευνοϊκό προσδιορισμό της λέξης “μεσοπρόθεσμο” ώστε να συναινέσει ευκολότερα η Ελλάδα στο πακέτο μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ.
[graphiq id=”2CMGLwznNtz” title=”Ελλάδα: Πληθωρισμός” width=”700″ height=”610″ url=”https://w.graphiq.com/w/2CMGLwznNtz” ]
Στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του ESM προσπαθεί να θέσει επί τάπητος την καθυστέρηση στη συμφωνία για τα “μεσοπρόθεσμα” μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με τον ευνοϊκό προσδιορισμό της έννοιας “μεσοπρόθεσμα” σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, διευκρινίζοντας ότι συμφωνημένο είναι το 3,5% μόνο για το 2018.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφωνίες σε δύο πεδία: ”
το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή έχουμε στα χέρια μας την πορεία της ελληνικής οικονομίας του 2016, που ήταν καλύτερη από τα αναμενόμενα. Μόλις λάβουμε όμως όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης. Ελπίζω να έχουμε δίκιο, επειδή κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για την Ελλάδα”.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από την επιβεβαίωση των θετικών προκαταρκτικών στοιχείων από τα τελικά, τα οποία αναμένονται στα τέλη Μαρτίου από τη Eurostat, από τον προσδιορισμό της χρονικής διάρκειας του πλεονάσματος 3,5%, μετά το 2018 καθώς και από τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τον ορίζοντα εφαρμογής τους.
Η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει μια ποσοτικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές, ωστόσο το ΔΝΤ ζητά προσυμφωνία και σε αυτό το επίπεδο και όχι μόνο στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν διαφωνίες σε δύο πεδία:
“το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή έχουμε στα χέρια μας την πορεία της ελληνικής οικονομίας του 2016, που ήταν καλύτερη από τα αναμενόμενα. Μόλις λάβουμε όμως όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης. Ελπίζω να έχουμε δίκιο, επειδή κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για την Ελλάδα”.
Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως:
“η δεύτερη πηγή της διαφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι το Ταμείο προτείνει η Ελλάδα να πάρει επιπρόσθετα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. Στην Ευρώπη πιστεύουμε πως τα επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αυτή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της παρούσας αβεβαιότητας. Αλλά οι θέσεις μας όλο και προσεγγίζονται και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα είμαστε σε θέση να εξομαλύνουμε τις διαφωνίες μας. Εργαζόμαστε σκληρά να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκετά εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα”.
[graphiq id=”lR8bEi21NkN” title=”Output Gap of Greece” width=”700″ height=”629″ url=”https://w.graphiq.com/w/lR8bEi21NkN” ]