Ναυτικά γυμνάσια στον Περσικό κάνει το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο

Ναυτικά γυμνάσια στον Περσικό κάνει το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν καθώς μετά την ένταξη του Ιράν στις χώρες που τελούν υπό απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, τις σκληρές δηλώσεις σε επίπεδο ηγετών και υπουργών, τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και τις κυρώσεις, τώρα οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο στον 5ο στόλο και το Ιράν διεξάγει επιθετικές ναυτικές ασκήσεις.

Διαφήμιση

Το επίκεντρο είναι τα στενά του Χορμούζ, τα οποία πολλές φόρες έχει απειλήσει να αποκλείσει το Ιράν, άλλοτε στο πλαίσιο συγκρουσιακής πολιτικής και άλλοτε ως μέσο για την εκκίνηση διμερών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρα

Διαβάστε  Αντιδρούν Γαλλία και IAEA στις καταγγελίες Νετανιάχου για Ιράν, στηρίζει ο Πομπέο

Σε αυτή τη φάση δεν έχει διατυπωθεί τέτοια απειλή, η κλιμάκωση ωστόσο της έντασης με υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή αναμένεται να δώσει εξάρσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Ιράν άρχισε σήμερα ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, αλλά και τον Ινδικό ωκεανό, σύμφωνα με δηλώσεις διοικητή του ναυτικού της Τεχεράνης. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ και μετά.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει για τη «σκλήρυνση» της αμερικανικής στάσης έναντι του Ιράν, ιδιαίτερα μετά τη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Τεχεράνη στις 29 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι το Ιράν παίζει με τη φωτιά κι αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Διαβάστε  Το Ιράν ζητά ευρωπαϊκή ασπίδα κατά Τραμπ-Νετανιάχου, κατεβάζει τους τόνους

Τα ετήσια ναυτικά γυμνάσια του Ιράν, πραγματοποιούνται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου με γεωγραφικό προσανατολισμό προς τα βόρεια θαλάσσια τμήματα του Ινδικού ωκεανού. Στα σενάρια των ναυτικών ασκήσεων που υλοποιεί το ναυτικό του Ιράν περιλαμβάνεται η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, αλλά και των απειλών της θαλάσσιας πειρατείας κατά εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Χαμπιντολάχ Σαγιαρί σε δηλώσεις του, στα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Ο θαλάσσιος χώρος διεξαγωγής των ναυτικών ασκήσεων του Ιράν, έχει στρατηγική σημασία για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας με πετρέλαιο, καθώς από τη θαλάσσια περιοχή των στενών του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντάμπ διακινούνται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σε ημερήσια βάση.

Διαφήμιση