Συνέχεια στις συζητήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άγκελα Μέρελ έδωσαν με άρθρο τους στο επίσημο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μια ημέρα αργότερα οι, Sean Hagan, Maurice Obstfeld, και ο Poul M. Thomsen.
Τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στη λέξη “ρεαλισμός” την οποία έχουν χρησιμοποιήσει κατ επανάληψη για να αντιπαραθέσουν τις προβλέψεις τους με τις “ηρωικές” της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν.
Η αναφορά της λέξης αυτής αποτελεί σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι δεν αρκούν οι “φουσκωμένες” προβλέψεις για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος, ενώ σε άλλο σημείο επαναλαμβάνουν ότι περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, πετώντας το μπαλάκι στο Eurogroup για την εκπλήρωση των στόχων.
Η παρέμβαση ωστόσο απέχει αρκετά από τις θέσεις που διατύπωσε σε συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.
Το άρθρο καθιστά σαφές ότι για να θεωρηθεί -για το ΔΝΤ- εφαρμόσιμο το πρόγραμμα πρέπει να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους κατά τη διάρκεια εφαρμογής του, έτσι ώστε να μην ανακόπτεται η δυναμική που δημιουργείται.
Όπως τονίζεται στο άρθρο, το πρόβλημα μιας χώρας που θα βρεθεί με ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να λυθεί με υπεραισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ ή των πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε με υπερβολικό «σφίξιμο του ζωναριού»: «Οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να στηρίζεται σε ρεαστικές και όχι ηρωϊκές προβλέψεις» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο του άρθρου, αναφέρεται επίσης ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνδράμει οικονομικά σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος εκτός και αν «το πρόγραμμα της συγκεκριμένης χώρας περιλαμβάνει μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους». Στη μοναδική συγκεκριμένη αναφορά, στην Ελλάδα αναφέρεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας έχουν επιλέξει ένα πλέγμα μέτρων το οποίο θα εξασφαλίσει τη διευθέτηση του χρέους μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ταμείου, είναι σημαντικό στις προβλέψεις για τις αποπληρωμές να καθορίζονται με ρεαλισμό τα επίπεδα των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και να μην διαταράσσεται η οικονομία, τα φορολογικά έσοδα και οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Παράλληλα, τα στελέχη του ΔΝΤ εξηγούν ότι, για να κριθεί η βιωσιμότητα ενός χρέους, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, οι οικονομικές προβλέψεις και οι κίνδυνοι για την εφαρμογή ενός προγράμματος.