Να προλειάνει το έδαφος για την ευκολότερη διαχείριση του πολιτικού κόστους της -ακόμα άγνωστης- συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλευόμενος την επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι ο καλύτερος χρόνος για να δοθούν εξηγήσεις είναι τώρα, πριν επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και ξεκινήσει η διαδικασία συγκεκριμενοποίησης των μέτρων, εκμεταλλεύεται το σκηνικό που έστησε η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να υποβάλλει ερώτηση, καθώς και την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, βγαίνοντας στο προσκήνιο για να παρουσιάσει μια θολή πολιτική συμφωνία η οποία δεν έχει εξειδικευτεί ούτε στα βασικά ακόμα, στην οποία περιλαμβάνονται από τη μια πλευρά
– Δημοσιονομικές παρεμβάσεις
– συνταξιοδοτικό
– φορολογικό
και από την άλλη:
– Εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις)
– Παράλληλο πρόγραμμα
– Δεσμεύσεις για μείωση χρέους
– Συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Ο πρωθυπουργός εστίασε κυρίως στο σημείο του μηδενικού αντίκτυπού των μέτρων υποστηρίζοντας τη θέση του με τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν είναι σύνηθες αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Διότι είχαμε συνηθίσει μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν. Προχθές αποφασίστηκε κάτι διαφορετικό και αυτό είναι εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας», δήλωση που μπορεί όμως να αναγνωστεί ως αναδρομική αποδοχή αποτυχίας προηγούμενων διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων για την ερώτηση καρφώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για την απουσία τους λέγοντας ότι «ευχαριστώ τον κ. Λεβέντη γιατί ήταν ο μόνος που έκανε τον κόπο να μου απευθύνει ερώτηση. Κρύβονται πίσω από μονολόγους,δεν θέλουν τον ζωντανό,απ’ευθείας διάλογο στο κοινοβούλιο. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά,αλλά όχι ότι κρύβομαι».
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση και λιτότητα για την ελληνική κοινωνία. Επένδυσε πολιτικά στην αναγνώρισε της υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων από τους θεσμούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και ρελανς κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των media για “τις καταστροφολογικές” όπως τις χαρακτήρισε προβλέψεις για την ενεργοποίηση του κόφτη, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων:
«Θυμάμαι τα δημοσιεύματα του περσινού καλοκαιριού, ψευδή όλα, ότι θα πέσουν έξω τα έσοδα, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά,όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Όχι μόνο δεν κόψαμε, δώσαμε και εφάπαξ και 13η σύνταξη»
«Και την ίδια στιγμή ενώ οι προβλέψεις ήταν προβλέψεις για ύφεση 0,3-0,4%, τελικά, τα στοιχεία της Eurostat προβλέπουν ότι είχαμε ανάπτυξη 0,2-0,3% δηλαδή 0,6-0,7% πάνω από τις προβλέψεις. Αυτά είναι η βάση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις» πρόσθεσε.
Οι βασικές αρχές κατά Τσίπρα
«Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση, στην οποία θα καταλήξουν τα τεχνικά κλιμάκια» είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας ότι:
1. επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση
2. όχι μόνο δεν συμφωνήθηκαν αλλά νέα μέτρα θα αποτελούσαν φραγμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Επανέλαβε, δε, ότι «με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόνους, έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας».
«Και όταν το είπα εγώ αυτό με λοιδορήσατε, με είπατε ψεύτη. Το λιγότερο που είπατε είναι ότι το είπα για διαπραγματευτικούς λόγους κι ότι δεν το εννοούσα. Αυτή η θέση έγινε δεκτή απ’ όλους. σεβάστηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτό σεβάστηκαν» είπε για το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας.
Επανερχόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης και του Eurogroup και των μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας πάτησε πάνω στην παρτιτούρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θέλοντας να στείλει μήνυμα συναντήληψης και να υποβαθμίσει τις φήμες ρήξης στις σχέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε τα όσα είπε την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον μηδενικό αντίκτυπο των μέτρων λέγοντας ότι «υπήρξε μια διατύπωση από τον επικεφαλής του Eurogroup που έλεγε ότι η εφαρμογή τους θα γίνει εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τόσο λοιπόν τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι θεσμοί,όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση».
«Τα μέτρα λοιπόν αυτά θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1/1/2019» είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «σύνηθες να ψηφίζονται μέτρα η έναρξη εφαρμογής των οποίων μετατίθεται για αργότερα»
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup:
«Το μυστικό βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί. Δεν υπάρχει καμία αίρεση και εξηγούμαι με λεπτομέρειες γιατί συνήθως στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Αυτή τη στιγμή η Κομισιόν προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που μεταφέρεται και στο 2019 θα είναι 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως αν υπάρξουν μέτρα επιβάρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019 αυτομάτως δημιουργείται και ισόποσος δημοσιονομικός ώστε να εφαρμοστούν μέτρα ελάφρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αίρεση. Η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει είναι να συνεχίσει θα έλεγα και να επιταχύνει την εντυπωσιακή πορεία ανάκαμψης η ελληνική οικονομία».