Ο παγκόσμιος χάρτης διαφθοράς 2016

Η διαφθορά αυξήθηκε σε περισσότερες χώρες απ αυτές που μειώθηκε

Όπως αναφέρει η Transparency International τα φετινά στοιχεία αναδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ της διαφθοράς και της ανισότητας, δημιουργώντας φαύλο κύκλο μεταξύ της διαφθοράς της άνισης κατανομής της εξουσίας μέσα στην κοινωνία και την άνιση κατανομή του πλούτου.

Από τις έρευνες προκύπτει ότι η διαφθορά είναι αυτή που τρέφει το τέρας του λαϊκισμού και των ακραίων στοιχείων στις κοινωνίες. Όταν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά τότε οι κοινωνίες ρέπουν στον κυνισμό. Στην ουσία ο κόσμος στρέφεται στους λαϊκιστές αναζητώντας την κάθαρση της διαφθοράς, τάση που στην ουσία οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας.

Διαβάστε  Ηνωμένο Βασίλειο: Διαφθορά και τρομοκρατία πάνε πακέτο

Ο πρόεδρος της tansparency International, José Ugaz, επισημαίνει ότι:

Σε πάρα πολλές χώρες, οι άνθρωποι στερούνται από βασικές ανάγκες και οδηγούνται στην πείνα και την εξαθλίωση λόγω της διαφθοράς, ενώ οι ισχυροί και οι διεφθαρμένοι ευδοκιμούν εις βάρος των υπολοίπων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Transparency International η διαφθορά αυξήθηκε σε περισσότερες χώρες από αυτές που μειώθηκε, γεγονός που αποδίδεται στη διεύρυνση του κοινωνικού χάσματος, τους πολέμους και τη συσσώρευση του πλούτου, ενώ παράλληλα η φτώχεια, η πείνα και η έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνονται ραγδαία.

Διαβάστε  Panama Papers: Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών και από Έλληνες Εισαγγελείς