Η Ρωσία προειδοποιεί για πόλεμο ηλεκτρονικής προπαγάνδας, εν μέσω εκλογών

Η Ρωσία προειδοποιεί για πόλεμο ηλεκτρονικής προπαγάνδας, εν μέσω εκλογών

Αν και η ύπαρξη ειδικών μονάδων ηλεκτρονικού και πληροφοριακού πολέμου στις ένοπλες δυνάμεις δεν αποτελεί μυστικό παγκοσμίως, η αναγνώριση της δημμιουργίας προχωρημένων τμημάτων διαδικτυακής προπαγάνδας από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργέι Σόιγκου, ενώπιον της Δούμας αποτελεί σαφή ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης με τη Δύση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στη ρωσική Δούμα ο Σόιγκου παραδέχθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, προπαγάνδας και hacking, επιβεβαιώνοντας -αυτό που όλοι γνώριζαν-, με τρόπο όμως που υποδηλώνει πλέον σαφή απειλή προς τη Δύση.

Όπως συνέβαινε και την αποκάλυψη συμβατικών όπλων κατά τη διάρκεια διπλωματικών εντάσεων και αφού αυτά είχαν ήδη συγκεκαλυμμένα χρησιμοποιηθεί σε επεισόδια, έτσι και σήμερα η διακοίνωση της ύπαρξης -των ήδη γνωστών- μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου, αποτελεί απειλή ότι αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε διένεξης και χωρίς προειδοποίηση.

Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό η Ρωσία χωρίς να αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη για όσα τις αποδίδονται σχετικά με τη βιομηχανία fake news και την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές και σε άλλες χώρες, καθιστά σαφές ότι έχει τη δυνατότητα να το πράξει αν χρειαστεί.

Όπως δήλωσε ο Σόιγκου στη Δούμα, “η προπαγάνδα πρέπει να είναι έξυπνη, ικανή και αποτελεσματική”.

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσέχος στρατηγός Πέτρ Πάβελ, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του NATO, κατηγόρησε τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη διασπορά fake news για τον βιασμό γυναικών από Γερμανούς στρατιώτες στη Λιθουανία, κίνηση η οποία είχε στόχο να δημιουργήσει ένταση μεταξύ των στρατευμάτων του NATO και των τοπικών κοινωνιών, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της προπαγάνδας στο ηθικό των δυνάμεων και οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Η κίνηση της Ρωσίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως προειδοποιητική βολή καθώς αντιτίθεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων του NATO στα σύνορά της και θα προσπαθήσει να απαντήσει.

Διαβάστε  Τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Ρωσίας, πέντε νεκροί

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατ επανάληψη προειδοποιήσει για επικείμενη προσπάθεια της Μόσχας να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις σε χώρες όπου διεξάγονται εκλογές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ στο Παρίσι υπάρχουν ήδη τέτοιες καταγγελίες.

Διαφήμιση