Ο “σοφός” Μπόφινγκερ κατά Σόιμπλε: Ξεζουμίσατε την Ελλάδα και την οδηγείτε σε Grexit

Υπερβολική δόση λιτότητας και ανυπαρξία ανταγωνιστικών δομών βαραίνουν την Ελλάδα και δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την Ευρωζώνη το ενδεχόμενο Grexit

Ο “σοφός” Μπόφινγκερ κατά Σόιμπλε: Ξεζουμίσατε την Ελλάδα και την οδηγείτε σε Grexit

Το Grexit ως απειλή προς την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρησιμοποίησε ο Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου Σοφών της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι έχει επιβληθεί σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα και ότι οι πόροι που απαιτούνται από τη χώρα είναι αδύνατο να βρεθούν με τις ακολουθούμενες πολιτικές, οι οποίες υποστήριξε ότι οδηγούν αναπόφευκτα σε Grexit.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο, Deutschlandfunk (DLF), ο κ. Μπόφινγκερ ανέφερε ότι «θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν».

Για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ανέφερε πως

«Αν ικανοποιηθεί περισσότερο η επιθυμία της Ελλάδας στο θέμα αυτό, δεν θα μας πονέσει (τους Γερμανούς), διότι στην πραγματικότητα έχει γίνει ήδη μια σχετικά εκτεταμένη παραίτηση μέσω της παράτασης αποπληρωμής του μέσω των χαμηλών επιτοκίων»

Ο Μπόφινγκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, θεώρησε αναίτιες τις εικασίες περί Grexit, καθώς το θέμα βρίσκεται υπό έλεγχο, «αντίθετα με το Brexit, τον Τραμπ ή ακόμα και την Κίνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Διαβάστε  Η Ευρώπη πλήρωσε την τρομοκρατία 180 δισ.

Αναλύοντας την κατάσταση της χώρας μας, εξήγησε πως

«Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκπληρώσει αυτά πού της ζητούνται. Συνολικά έχει εφαρμόσει μιαν άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας και έχει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα και αυτά είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2009/2010»

«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν διαθέτει δομές ανταγωνιστικές, κάτι που δύσκολα μπορεί να αλλάξει, αλλά σε αυτό προστίθενται και οι συνεχείς απαιτήσεις για εξοικονόμηση πόρων, τους οποίους η χώρα δεν μπορεί να βρει. Και όταν επιβάλλονται διαρκώς φόροι, περικοπές δαπανών, τότε κλοτσάμε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυναμική και η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης»

Ταυτιζόμενος με την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόσθεσε

«το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο, όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι αρκετό. Πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα η ανάπτυξη και μετά να τεθεί το ερώτημα τι μέτρα λιτότητας απαιτούνται».

Προσπαθώντας να εξηγήσει στους Γερμανούς φορολογούμενους τα επιπλέον χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα , και έπειτα από σχετική ερώτηση απάντησε ότι

«Δίνονται, όχι για να ζουν οι Έλληνες πάνω από τις δυνατότητές τους, αλλά για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μας και στη διεθνή κοινότητα. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για την παράταση των υπαρχόντων δανείων. Νομίζω πως αυτό είναι παρά, μα πάρα πολύ σημαντικό να το επαναλάβει κανείς».

Διαφήμιση