Ο Αναστασιάδης προσπαθεί να ξεπαγώσει το Κυπριακό

Ο Αναστασιάδης προσπαθεί να ξεπαγώσει το Κυπριακό

Απέλπιδες προσπάθειες να επαναφέρει τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καταβάλλει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας αφενός ότι ο ίδιος θα παραβρεθεί στη συνάντηση της Πέμπτης και αφετέρου στιγματίζοντας ως προφάσεις τις αιτιάσεις για διακοπή των διαπραγματεύσεων που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Προσερχόμενος σε εκδήλωση την Τρίτη ο Νίκος Αναστιάδης κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να αφήσει τις προφάσεις αν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η υπομονή έχει και όρια.

«Εύχομαι ο κ. Ακιντζί να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν, είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος, και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που διακόπτεται ο διάλογος, και «εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε επίσης ότι την Πέμπτη θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Διαβάστε  Μεταναστευτικό: Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία, κατά την ισχυρισμό του, δεν είναι έτοιμη για λύση.
Σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, κάλεσε την η ελληνοκυπριακή πλευρά να διορθώσει το «λάθος» της, κατά την έκφρασή του, που αφορά την απόφαση της Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είπε,

σημειώνοντας ότι το μήνυμα αυτό πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ένωσης. Υποστήριξε επίσης ότι με την απόφαση της Βουλής, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της.

Διαβάστε  Τον κύβο του Rubik επιχειρεί να λύσει ο Κοτζιάς

Χωρίς πολιτική ισότητα, δεν θα υπάρξει λύση σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί, ενώ επέμεινε ότι οι συνομιλίες έφτασαν σε προχωρημένο στάδιο χάρη στη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα.

Είπε επίσης, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που γίνονται για το θέμα του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η Τουρκία δείχνει υπομονή, η οποία έχει και όρια.
Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις της είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Διαφήμιση