Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσδιόρισαν η Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχαν στην καγκελαρία.
Από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική τηλεόραση ARD προκύπτει σύμπτωση θέσεων στα ζητήματα χρέους και μεταρρυθμίσεων προτάσσοντας φορολογικό και συνταξιοδοτικό, ώστε να καταστεί εφικτή η εκ νέου σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την έγκριση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στα εργασιακά και στο πλεόνασμα, ζητήματα που συζητά η Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκερ και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι τα πλεονάσματα του 3,5% δεν είναι βιώσιμα και υποσκάπτουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε τη μεταβολή της θέσης στα ζητήματα χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κούρεμα τώρα, θέτοντας ωστόσο θέα περαιτέρω ελάφρυνσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί.
Στη συνέντευξή που παραχώρησε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε:
«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι, μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές, που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».
Η κυρία Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος, τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.
Το ζήτημα της άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έγινε αποδεκτό και από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία αρχικά είχε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση ώστε το συνταξιοδοτικό να μετατεθεί για αργότερα.
Παράλληλα όμως η διατύπωση της Κριστίν Λαγκάρντ που συνδέει τις ενέργειες για ελάφρυνση του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για παράλληλη μετάθεση των των ζητημάτων αυτών για τις αρχές του 2018.
Αυτό φαίνεται να γίνεται αποδεκτό και από τον ESM, καθώς όπως δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές προγραμματίζεται για τα μέσα του 2018, που συνεπάγεται ότι υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ:
«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος»
Σχετικά ακριβώς με αυτή την αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «
Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».
«Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος» κατά την ίδια. «Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ»
κατέληξε.