Η διπλή νίκη Πούτιν στο πετρέλαιο

Η διπλή νίκη Πούτιν στο πετρέλαιο

Σε σημαντικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου οδηγεί η συμφωνία μείωσης παραγωγής που συνήψαν οι χώρες του ΟΠΕΚ και στην οποία συμμετέχουν και ανεξάρτητοι παραγωγοί, όπως η Ρωσία.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία η Ρωσία επιστρέφει μετά από πάνω από μια 10ετία ως η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία. Η αλλαγή των συσχετισμών αυτών οφείλεται κατ αποκλειστικότητα στη μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και στη μικρότερη μείωση από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Ο ΟΠΕΚ βοήθησε τη Ρωσία να βγάλει 6 δισ.

Αυτό όμως συνεπάγεται σημαντική αύξηση εσόδων για τη ρωσική οικονομία και το Δημόσιο, ενώ πλήττεται από τις κυρώσεις, καθώς η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ επιτρέπει στον Βλάνιμιρ Πούτιν όχι μόνο να παράγει περισσότερο και να διεκδικεί ΄μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αλλά παράλληλα να πουλάει σε υψηλότερες τιμές, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων.

Διαβάστε  ΟΔΔΗΧ: Μίνι-τεστ με έκδοση εντόκων 625 εκατ. την Τετάρτη

[graphiq id=”6avy15gPLi5" title=”Παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία” width=”700" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/6avy15gPLi5" ]

Αυτό συνεπάγεται και παγκόσμια αναδιανομή πόρων από τη Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής προς τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έβγαλε περί τα 6 δισ. επιπλέον έσοδα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής, ενώ υπό την προοπτική της αύξησης μεριδίων και των συμβολαίων σε υψηλότερες τιμές, τα έσοδα αυτά θα είναι πολλαπλάσια.

Διαβάστε  Αποθερμαίνεται λόγω αποθεμάτων και... προσφοράς το πετρέλαιο

[graphiq[graphiq id=”1mqaNopaLkh” title=”Ρωσία: Κορυφαίες εξαγωγές” width=”700" height=”534" url=”https://w.graphiq.com/w/1mqaNopaLkh” ]Τα στοιχεία

Η Ρωσία άντλησε 10,49 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα κατά 29.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το Νοέμβριο, ενώ η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε στα 10,46 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 10,72 εκατ. βαρέλια τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για πρώτη φορά που η Ρωσία υπερέβη την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας από τον Μάρτιο.

Διαβάστε  Τι δείχνει η υποβάθμιση της FF Group από τον MSCI Global Greece στον Small Cap

Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες παραγωγοί-χώρες του OPEC αποφάσισαν στο τέλος Νοεμβρίου να περιορίσουν την προσφορά κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για έξι μήνες, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός, με 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τα 8,9 εκατ. βαρέλια το Νοέμβριο.

Διαφήμιση