Γιατί ο ISIS χτυπάει αντάρτες και πάει προς Ισραήλ

Γιατί ο ISIS χτυπάει αντάρτες και πάει προς Ισραήλ

Διέξοδο στα ανατολικά της Συρίας προς το Ισραήλ αναζητά το Ισλαμικό Κράτος καθώς οι θέσεις του στην Αλ-Μπάμπ, ακόμα και στην πρωτεύουσά του Ράκα, βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, ενώ η επέλαση στη Μοσούλη και οι διαρκείς απώλειες εδαφών και μαχητών σε Συρία και Ιράκ πλήττουν καίρια το ηθικό.

Διαφήμιση

Οι επικεφαλής του ISIS θέλοντας απεγνωσμένα να προσφέρουν νίκες στους μαχητές ώστε να περιορίσουν τις αποσχιστικές τάσεις και να αναπτερώσουν το ηθικό επιτέθηκαν σε χαλαρούς σχηματισμούς μετριοπαθών ανταρτών στα νότια της Συρίας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή όμως προκάλεσε ανησυχία στο Ισραήλ και νέες πιέσεις στις ΗΠΑ για παρέμβαση στην περιοχή, όπου η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει παραχωρήσει -ατύπως- την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Μόσχα.

Διαβάστε  Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο... "λάθος"

Ειδικότερα, αντάρτες ανέφεραν πως οι μαχητές επέκτειναν τον έλεγχό τους σε μια περιοχή που σχηματίζει φυσικό φράγμα μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, όπου ρέει ο ποταμός Γιαρμούκ, αφού κατέκλυσαν την Τσελ, την Σαχέμ αλ Γκολάν, την Άντουαν και την Τελ Τζαμούα.

[graphiq id=”jbgTpKLcv4x” title=”Περιοχές που έχει ή είχε στο παρελθόν ο ISIS σε Ιράκ και Συρία” width=”700" height=”478" url=”https://w.graphiq.com/w/jbgTpKLcv4x” ]

Οι μαχητές εξαπέλυσαν μια εκτεταμένη επίθεση την αυγή από τον θύλακά τους στις πόλεις Τζάμλα, Άιν Ζάκαρ Νάφα και Αλ Σάζρα, αναπτύσσοντας δεκάδες τεθωρακισμένα και αρκετές ερπύστριες για να κατακλύσουν τα γειτονικά χωριά.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε στέλεχος των ανταρτών οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από τουλάχιστον δύο χωριά (Τζιλίν και Χιτ) μετά από αντεπίθεση από τις ομάδες του Νότιου Μετώπου, μια συμμαχία ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, η οποία συντονίζει επιχειρήσεις από ένα κοινό διοικητικό κέντρο στην Ιορδανία.

Δυνάμεις του στρατού της Ιορδανίας παρατάχθηκαν κατά μήκος των συνόρων σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με ιορδανική πηγή ασφάλειας, ενώ κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως άκουσαν τον ήχο των όλμων από τις μάχεις στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Διαβάστε  Συρία: Συνετρίβη ρώσικο μαχητικό S-30SM

Στις αρχές του μήνα, η αεροπορία της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον των μαχητών στην περιοχή, καταστρέφοντας μια αποθήκη πυρομαχικών, ένα εργοστάσιο παραγωγής παγιδευμένων αυτοκινήτων και στρατώνες.

Διαφήμιση