Στην Αθήνα επιστρέφουν άμεσα -μετά την Καθαρά Δευτέρα- τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι επικεφαλής τους πριν το Eurogroup, το οποίο καλείται τώρα να εγκρίνει ένα τροποποημένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέτρων τόσο από την Ελλάδα όσο και τους εταίρους στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής παραμέτρων του Μνημονίου ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του ΔΝΤ, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων τον Απρίλιο.
Πηγές που μίλησαν στο Crisis Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Γιώργος Συριόπουλος για την ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες μεταδίδει:
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Όπως μετέδωσε λίγο νωρίτερα η “Καθημερινή”:
“Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ)”
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για οδικό χάρτη ετοιμάζει το Eurogroup, υπό την «απειλή» της Μέρκελ
Την κοινή θέση των θεσμών επιβεβαίωσε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισερχόμενος στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι αν στην περίπτωση της Ελλάδας “παντά απαιτείται λίγο περισσότερος χρόνος απ αυτόν που προγραμματίζουμε, αλλά τελικά συμφωνούμε”.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρα΄δεχθηκε ότι “η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο”, ενώ θόλωσε τα νερά γι τη συμμετοχή του ΔΝΤ, λέγοντας ότι στη συμφωνία του 2015 πρτιλαμβάνεται και ότι είναι θεωρητικό να συζητάμε ότι μπορεί να μην συμμετάσχει. Ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μακροπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο αλλά απαιτείται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης: Τα «χονδροειδή» λάθη Τόμσεν, που «ξαφνικά» ανακάλυψε το Eurogroup
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι θα υπάρξει συμφωνία επί οδικού χάρτη για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο θα διατηρήσει το opt in right, δηλαδή το δικαίωμα να χρηματοδοτήσει εφόσον τα αναθεωρημένα στοιχεία το επιτρέψουν. Αυτό συνεπάγεται τη λήψη της τελικής απόφασης από το Ταμείο τον Απρίλιο κατά την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων και των τελικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας για το 2016.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ» σημειώνοντας ότι για λόγους εμπιστοσύνης και σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα το ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά, θα πρέπει όμως να γίνει ανταγωνιστική» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «το σημαντικό δεν είναι τα χρέη, αλλά να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε:
“Σήμερα η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Πιστεύω ότι οι συζητήσεις που θα έχουμε θα είναι εποικοδομητικές και θα έχουμε μια πολύ θετική σύσκεψη και θα περάσουμε στο κλείσιμο της αξιολογησης, δήλωσε . Ανέφερε ότι υπάρχει αδικία στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει φως στο τέλος της λιτότητας”.
“Ελπίζουμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να πληρώσουμε το αντίτιμο της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δεν χρειάζεται”
, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ.