Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ έχοντας απέναντί του τα media και το πολιτικό κατεστημένο και δαπανώντας τα λιγότερα λεφτά, καθώς πένδυσε στην αρνητική δημοσιότητα που του έδιναν -οι πολλές φορές- λυσσαλέες επιθέσεις των αντιπάλων του, ωστόσο η διαρκής αντιπαράθεση, οι υψηλοί τόνοι και η αδυναμία να επικοινωνήσει με τον κρατικό μηχανισμό στοιχίζουν τόσο στον ίδιο όσο και στην οικονομία και τη διεθνή φήμη και θέση των ΗΠΑ, τώρα που κρατά τα ηνία.
Όπως αποδείχθηκε από την εμπλοκή στην εφαρμογή και τελικά την αναστολή του προεδρικού διατάγματος για το μεταναστευτικό, οι συγκρούσεις και η υποτίμηση των αντιπάλων και των διαφορετικών απόψεων δεν λειτουργεί ως στρατηγική για τον πρόεδρο που θέλει να “κάνει τη δουλειά”.
Ο Ντόιναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει αρκετούς εχθρούς και έχει καταφέρει τις λίγες εβδομάδες που βρίσκεται στην προεδρία να εντείνει και να εμβαθύνει τον κοινωνικό και πολιτικό διχασμό, με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της αποδοχής των πολιτικών του. Παράλληλα, η διαρκής σύγκρουση με τα media, ξένους ηγέτες, αλλά και στελέχη του ίδιου του κόμματός του στρεβλώνει και αποδυναμώνει το μήνυμά του, αναλώνοντας το πολιτικό του κεφάλαιο στην επιβολή της άποψής του.
[graphiq id=”2f6EXE63FTD” title=”Δημοσκόπηση: Αξιοπιστία των μεγαλυτέρων αμερικανικών δικτύων” width=”700″ height=”661″ url=”https://w.graphiq.com/w/2f6EXE63FTD” ]
Η σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που είναι ο παλαιότερος και άρα από τους ισχυρότερους, στο Κογκρέσο, με αφορμή τη συγκρουσιακή πολιτική με τα media, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι ο πρόεδρος δοκιμάζει τις αντοχές και ανοχές του δικού του συστήματος.
[graphiq id=”cxRBzQeLffv” title=”Τραμπ: Προφίλ, αποδοχή, πολιτικές, χρέος, προϋπολογισμός” width=”700″ height=”590″ url=”https://w.graphiq.com/w/cxRBzQeLffv” ]
Ο Τζον Μακέιν κατηγόρησε τον Τραμπ για απολυταρχισμό μετά την τελευταία επίθεση του προέδρου εναντίον των media με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Μακέιν που έχει υπάρξει και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, προειδοποίησε πως η φίμωση του ελεύθερου Τύπου είναι ο τρόπος με τον οποίο «αρχίζουν οι δικτάτορες».
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα, συχνός επικριτής του Τραμπ, απάντησε με τη δήλωση αυτή σ’ ένα μήνυμα του Τραμπ στο Twitter, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι είναι «ο εχθρός του αμερικανικού λαού».
Η σφοδρή σύγκρουση Τραμπ-Μακέιν καθιστά σαφές ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δύσκολα θα περάσει νόμους από το Κογκρέσο χωρίς να “αιμορραγήσει”, ενώ μετά την εμπειρία του προεδρικού διατάγματος για το μεταναστευτικό γνωρίζει καλά ότι ούτε η Δικαιοσύνη “σηκώνει” πρόεδρο-κάουμπόι…
[graphiq id=”jpHzjYkyXu5″ title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Αποτελεσματικές μέθοδοι επικοινωνίας για τους προέδρους” width=”700″ height=”592″ url=”https://w.graphiq.com/w/jpHzjYkyXu5″ ]
Η διεθνής τάξη, που εγκαθιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οικοδομήθηκε εν μέρει πάνω σ’ έναν ελεύθερο Τύπο, δήλωσε ο Μακέιν σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC. Το απόσπασμα δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη μετάδοση ολόκληρης της συνέντευξης σήμερα το πρωί.
«Μισώ τον Τύπο. Μισώ ειδικά εσάς», είπε στον δημοσιογράφο Τσακ Τοντ μιλώντας από τη διεθνή διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια. «Όμως το γεγονός είναι ότι σας χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε έναν ελεύθερο Τύπο. Πρέπει να τον έχουμε. Είναι ζωτικής σημασίας».
[graphiq id=”dV1ZVt3wo61″ title=”Comparing @realDonaldTrump Sentiment Score Over Time” width=”700″ height=”649″ url=”https://w.graphiq.com/w/dV1ZVt3wo61″ ]
«Αν θέλεις να διαφυλάξεις –μιλώ πολύ σοβαρά τώρα– αν θέλεις να διαφυλάξεις τη δημοκρατία όπως τη ξέρουμε, πρέπει να έχεις έναν ελεύθερο και μερικές φορές αντίπαλο Τύπο. Και χωρίς αυτόν, φοβάμαι ότι εν καιρώ θα χάσουμε πάρα πολλά από τις ατομικές ελευθερίες μας. Έτσι αρχίζουν οι δικτάτορες», δήλωσε ο Μακέιν.