Ο Πούτιν σπρώχνει Πενς, Μέρκελ, Μέι στην αυλή του Ερντογάν

Ο Πούτιν σπρώχνει Πενς, Μέρκελ, Μέι στην αυλή του Ερντογάν

Ως προσπάθεια ανακοπής της εντεινόμενης προσέγγισης της Τουρκίας με τη Ρωσία ερμηνεύονται οι επισκέψεις τόσο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, όσο και του επικεφαλής της CIA και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Αρχής γενομένης όμως από την Άγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι η διεθνής κοινότητα έστειλε σαφές μήνυμα άρσης της απομόνωσης που είχε επιβληθεί στον Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο του αποτυχημένου -εις βάρος του- πραξικοπήματος και του πογκρόμ που ο ίδιος εξαπέλυσε κατά παντός αντιπάλου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αφιέρωσε την επίσκεψή της στην Άγκυρα στην εδραίωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν -μετά την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ, τίναξε στον άερα τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Διαβάστε  Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

[graphiq id=”irjQVV9hhfn” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας” width=”700" height=”685" url=”https://w.graphiq.com/w/irjQVV9hhfn” ]

Την Άγκυρα επισκέφθηκε όμως και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία -σε επίπεδο δηλώσεων- εστίασε στη διμερή αμυντική συνεργασία με την Τουρκία να παραγγέλνει αεροσκάφη και να εντάσσεται σε πρόγραμμα συμπαραγωγής, μακράς πνοής.

Πιο δυναμική αλλά χωρίς ουσιώδεις ανακοινώσεις είναι η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-ΗΠΑ, σχέση που είχε παγώσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ την Τουρκία επισκέφθηκε ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, στο πρώτο διεθνές ταξί του. Στη συνέχεια τη χώρα επισκέφθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος συναντήθηκε στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ με τον ομόλογό του.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "πουλιέται" στους Ευρωπαίους για να σώσει την οικονομία

[gra[graphiq id=”2Zbr0CWdVdz” title=”Εξέλιξη αμυντικών δαπανών της Τουρκίας ως προς το ΑΕΠ” width=”700" height=”549" url=”https://w.graphiq.com/w/2Zbr0CWdVdz” ]

Τέλος, στην Άγκυρα βρέθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, λίγες ώρες μάλιστα πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον ISIS και το σφυροκόπημα της Ράκκα από συμμαχικά στρατεύματα.

Διαβάστε  Στρατός, πλοία και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αρκτική

Ωστόσο η έντονη αυτή διεθνής δραστηριότητα με επίκεντρο την Άγκυρα ακολουθεί την ψήφιση από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ρωσίας του νόμου για την υλοποίηση του αγωγού Turkish Stream καθώς και την γενικότερη επαναπροσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα.