Η Κόστα Ρίκα δείχνει το δρόμο για την ενεργειακή… επανάσταση

Η Κόστα Ρίκα δείχνει το δρόμο για την ενεργειακή… επανάσταση

Αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές τροφοδότησε η Κόστα Ρίκα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της, για δύο συνεχείς μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση δείχνοντας των δρόμο για την απεξάρτηση, τουλάχιστον των μικρών χωρών, από τα ορυκτά καύσιμα.

Είναι η δεύτερη φορά που η χώρα της Κεντρικής Αμερικής στηρίχθηκε αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Την περσινή χρονιά, η χώρα των σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν χρησιμοποίησε ορυκτά καύσιμα για 285 ημέρες.

[graphiq id=”1uFrFyP6FVP” title=”Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές” width=”700" height=”500" url=”https://w.graphiq.com/w/1uFrFyP6FVP” ]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

Με περισσότερο από το 80% της ενέργειας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου να προέρχεται από την υδροηλεκτρική, γεωθερμία, αιολική και ηλιακή ενέργεια συμπλήρωσαν το μίγμα.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο, τροφοδότησαν τους τέσσερις υδροηλεκτρικούς σταθμούς βοηθώντας τη χώρα να φτάσει στον μηδενικής καύσης ορυκτών στόχο της.

Η γεωθερμία ακoλούθησε με 13% της συνολικής παραγωγής ενέργειας, η αιολική με 7% και η ηλιακή με μόλις 0,01%.
Με έκταση 19.730 τετραγωνικών μέτρων η Κόστα Ρίκα παρήγαγε μόλις 10.713 γιγαβατώρες την περασμένη χρονιά. Μετά από μια εξαετία κατασκευής το νέο υδροηλεκτρικό έργο στο Reventazón θα ενισχύσει τη δυναμική των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα.

Διαβάστε  NATO-Ρωσία στο ίδιο τραπέζι την Πέμπτη

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Ο ήλιος κοστίζει φθηνότερα, για πρώτη φορά

Παρόλο το σημαντικό επίτευγμα, διατηρεί και ένα παράδοξο. Ενώ η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές, η μετακίνηση στη χώρα τροφοδοτείται με πετρέλαιο. Οι εκπομπές των οχημάτων συνέβαλαν κατά 70% στο σύνολο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια του 2014 .

Διαβάστε  Σπάει στα δύο η ΔΕΠΑ, στο Δημόσιο οι υποδομές

[gra[graphiq id=”2RPQ1bDROMl” title=”Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χώρα” width=”700" height=”549" url=”https://w.graphiq.com/w/2RPQ1bDROMl” ]

Στόχος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας είναι το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2021, και αν επιτευχθεί θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το καταφέρνει.

Διαφήμιση