Weekly Briefing: Ο δρόμος προς την αξιολόγηση, περνά από τη Μέρκελ

Weekly Briefing: Ο δρόμος προς την αξιολόγηση, περνά από τη Μέρκελ

Παρακολουθείστε σε timeline την εβδομάδα 11-17/02/2017 μέσα από τα πρώτα θέματα των newsletter του Crisis Monitor.

17/02/2017
Double date Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ
Ενεργό δράση στο πλαίσιο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη διαμόρφωση ενός διαχειρήσιμου πολιτικά αποτελέσματος αναλαμβάνει η Άγκελα Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να μη δώσει τα κλειδια στον Τσακαλώτο
Με ένταση μέσω δηλώσεων, διαρροών και αντεγκλήσεων συνεχίζεται στο πολιτικό προσκήνιο και υπό τους προβολείς των media η συζήτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

16/02/2017
Σε «fear mode» οι ελληνικές τράπεζες
Τεράστιες μετακινήσεις κεφαλαίων και αποσύρσεις καταθέσεων προκαλούν νέα αιμορραγία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο στέλνει ξανά συγκεκαλυμμένα σήματα κινδύνου προς την ΕΚΤ και τις εποπτικές αρχές. Η ΕΚΤ απάντησε διατηρώντας την έκτακτη ρευστότητα (ELA) στα 46,3 δισ. και ανακόπτοντας τάση συρρίκνωσης του που είχε εδώ και αρκετό καιρό.

Διαβάστε  Weekly Briefing: Trump-turn στις ΗΠΑ, κινήσεις στρατηγικής στο μέτωπο της συμφωνίας

Γερμανία: Media και πολιτικοί μεθοδεύουν συμφωνία
Κλίμα που επιτρέπει την λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα δημιουργούν τα γερμανικά media.

15/02/2017
Συμφωνία για μέτρα, χρέος και παράλληλο πρόγραμμα
Καθολική προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα κινείται στον δρόμο της ανάπτυξης χωρίς να αποσταθεροποιεί πολιτικά την Αθήνα και θα εμπίπτει στο «βιβλίο του ΔΝΤ» αναζητούν Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

14/02/2017
Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε σχεδιάζουν τεμμαχισμό της αξιολόγησης
Οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα συζητήσει το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ένδειξη της πρόθεσης της Γερμανίας και των συνοδοιπόρων να τεμαχίσουν την δόσεις και στόχους

Διαβάστε  Weekly Briefing: Συμφωνία για debt swap στη μάχη της αξιολόγησης

Ο Τσακαλώτος βάζει στο τραπέζι το παράλληλο πρόγραμμα
«Τα κλειδιά» άσκησης ουσιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα ζητά κατ ουσία από το Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς όπως δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου.

13/02/2017
Λαγκάρντ: Μεγάλη μείωση χρέους χωρίς κούρεμα
Νέα ανατροπή στο σκηνικό της διαπραγμάτευσης επιχειρεί η Κριστίν Λαγκάρντ αντιστρέφοντας την πίεση που ασκείται στο ΔΝΤ για τα αμφισβητούμενα στοιχεία με πρόταση για μεγάλη μείωση του χρέους χωρίς κούρεμα ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο.

Τρια γλυκαντικά… πακέτο για μια πικρή συμφωνία
Τόσο κοντά όσο και μακριά βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Από την Παρασκευή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που πρόσκεινται στο Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρούν να δημιουργήσουν την εικόνα επίτευξης συμφωνίας.

Διαβάστε  Weekly Briefing: Συμφωνία, αλλά υπό... διαμόρφωση

11/02/2017
Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες σε Ελλάδα και Γερμανία
Σύγκρουση θέσεων και στρατηγικών επικρατεί τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική κυβέρνηση για την ταχεία ή μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ το ΔΝΤ παραμένει τόσο κοντά όσο και μακριά, προσπαθώντας να αποφύγει την εμπλοκή του σε μια πολιτική-εκλογική κρίση στην Ευρώπη.