Παράθυρο Μέρκελ σε Πούτιν, μετά τον πάγο στον Τραμπ

Παράθυρο Μέρκελ σε Πούτιν, μετά τον πάγο στον Τραμπ

Μερικές ώρες μετά τις σκληρές δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας για την πολιτκή ανακολουθία των ΗΠΑ στα θέματα του NATO και των σχέσεων με τη Ρωσία και την ανάγκη ενιαίου μετώπου, η Άγκελα Μέρκελ ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα θέματα τρομοκρατίας.

Το ζήτημα συνεργασίας με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του ISIS κυριαρχεί και στην Ουάσιγκτον, η εμπειρία όμως δείχνει ότι η Ρωσία προσπαθεί μέσα από κοινές δράσεις να προωθήσει τη δική της ατζέντα, που στη Συρία είναι η επικράτηση Άσαντ, υπό το μανδύα της διεθνούς νομιμοποίησης.

Η Γερμανίδα καγκελάριο έκανε λογο για σημαντική συνεργασία με τη Μόσχα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας έκανε κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Παράληλλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Η ρητορική της Μέρκελ εκτιμάται ότι πεολειαίνει το έδαφος για κοινές επιχειρήσεις NATO-Ρωσίας, δίνοντας παράλληλα “άλοθι” στον Ντόναλντ Τραμπ για την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

«Η κοινή μάχη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε τα ίδια συμφέροντα και μπορούμε να δουλέψουμε μαζί», δήλωσε η Μέρκελ, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η Μέρκελ, η οποία έχει επικρίνει την αμερικανική απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, υπογράμμισε ότι το ίδιο το Ισλάμ δεν αποτελεί την πηγή της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε πως έχει κρίσιμη σημασία να περιληφθούν μουσουλμανικές χώρες στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Διαβάστε  Ο Τραμπ κάνει πίσω, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής με Κιμ

Η Γερμανία, η οποία δέχεται αυξανόμενη πίεση από Αμερικανούς ηγέτες να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα μέχρι το 2024, δήλωσε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε επίσης ότι θα ήθελε να συζητήσει με τη Ρωσία το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και των πλαστών ειδήσεων, αλλά πρόσθεσε πως είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο το πρόβλημα των πλαστών ειδήσεων θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη.

«Ξέρουμε πως η Ρωσία γνωστοποιεί πολύ ανοικτά ότι θεωρεί τις υβριδικές πολεμικές επιχειρήσεις μορφή άμυνας», δήλωσε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε για το θέμα των πλαστών ειδήσεων.
«Αν ήταν να εκφράσω κάποια επιθυμία, θα έλεγα πως είναι πολύ καλό να τεθεί αυτό το θέμα, για παράδειγμα, στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο των συνομιλιών ΝΑΤΟ-Ρωσίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε  Τραμπ και Κιμ γράφουν ιστορία στη Σιγκαπούρη

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.