Ντελίριο Τραμπ κατά των media

Στα βήματα του γερουσιαστή Μακάρθι που τη δεκαετία του 1950 ζητούσε δηλώσεις κοινωνικών φρονημάτων. Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις για την αποδοχή του προέδρου και την αξιοπιστία των ενημερωτικών δικτύων

Ντελίριο Τραμπ κατά των media

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με τα media με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί με φυλακίσεις όσους διαρρέουν πληροφορίες για τις εν εξελίξει έρευνες σχετικά με τις σχέσεις του ιδίου και στελεχών του επιτελείου του με τη Ρωσία και το περιβάλλον του Κρεμλίνου και εν συνεχεία να επιτίθεται μέσω συνέντευξης Τύπου και μέσω twitter στο CNN, το CBS, τους New York Times, τη Washington Post και το BBC.

Όλα αυτά ενώ οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για την αποδοχή των πολιτικών του προέδρου των ΗΠΑ δείχνουν την κάμψη σε νέα χαμηλά και τον βαθύ διχασμό της κοινής γνώμης.

Λίγο μετά την άφιξή του στην Φλόριντα, όπου θα περάσει το Σαββατοκύριακο στην πολυτελή κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέφυγε στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να επιτεθεί στον αγαπημένο του στόχο: Τα ΜΜΕ.

Διαβάστε  Ελληνικής καταγωγής ο φερόμενος μακελάρης του Τέξας, τουλάχιστον 8 οι νεκροί

«Τα παραπλανητικά ΜΜΕ (New York Times, NBC, ABC, CBS, CNN) δεν είναι δικοί μου εχθροί, αλλά εχθροί των Αμερικανών», έγραψε, χρησιμοποιώντας ξανά τον όρο «παραπλανητικά μέσα ενημέρωσης», (fake news media) τον οποίο έχει εισάγει στην καθομιλουμένη στις ΗΠΑ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Τραμπ είχε προβεί σε μια αρχική ανάρτηση, στην οποία δεν αναφερόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς CBS and ABC, μιλώντας για «αηδιαστικά» μέσα ενημέρωσης. Διέγραψε γρήγορα το αρχικό του μήνυμα πριν αναρτήσει ένα νέο tweet συμπεριλαμβάνοντας και τους δύο επιπλέον «εχθρούς».
[graphiq id=”f4HJ7uwJKKN” title=”Δείκτες αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ” width=”700" height=”573" url=”https://w.graphiq.com/w/f4HJ7uwJKKN” ]

Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη επικοινωνιακή πολιτική σπίλωσης εκπροσώπων του Τύπου “ως εχθρούς του έθνους” είχε ακολουθήσει τη δεκαετία του 1950 ο γερουσιαστής από το Ουισκόνσιν, Τζέιμς Μακάρθι, φτάνοντας να ζητήσει πιστοποιητικά φρονημάτων και να κατατάσει ως αντιπάλους όσους δεν υιοθετούσαν τις θέσεις του, για να ηττηθεί τελικά από τον θρύλο της δημοσιογραφίας Έντουαρτ Μάροου.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναδείξει σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος την αντιπαράθεση με τα edia μμιλώντας συχνά για «μεροληπτικούς» και «ανειλικρινείς» δημοσιογράφους.

[gra[graphiq id=”cFF2vE5UfLT” title=”Δημοσκόπηση(ΗΠΑ): Αξιοπιστία των μεγαλύτερων δικτύων” width=”700" height=”661" url=”https://w.graphiq.com/w/cFF2vE5UfLT” ]

Κατά την διάρκεια των 77 λεπτών που διήρκησε η συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για «το επίπεδο της ατιμίας των ΜΜΕ» που «είναι εκτός ελέγχου», για την «ανεντιμότητα του Τύπου», για την οποία «εάν δεν μιλήσουμε, δεν θα προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον αμερικανικό λαό».

Διαβάστε  Ο Τραμπ κάνει πίσω, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής με Κιμ

«Βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω το μήνυμα μου στους πολίτες…καθώς πολλοί δημοσιογράφοι στην χώρα μας δεν θα σας πουν την αλήθεια και δεν θα επιδείξουν στον σπουδαίο λαό αυτής της χώρας τον σεβασμό που του αξίζει», δήλωσε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.