if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η σύγκρουση Τραμπ-Media οδηγεί στα social media

Υπό αμφισβήτηση τίθεται πλέον η αξιοπιστία των παραδοσιακών και σύγχρονων αμερικανικών –και όχι μόνο- media καθώς και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο τα μεταξύ τους βεντέτας που έχει ανοίξει καθιστώντας και τις δυο πλευρές εμπαθείς και οδηγώντας πολλές φορές σε πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Παράλληλα όμως, τα fake news και η παλαιομοδίτικη προπαγάνδα δοκιμάζουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά και εγείρουν ερωτηματικά για τον παθητικό και ενεργητικό ρόλο social networks και των μηχανών αναζήτησης στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την πολιτική τους εκμετάλλευση.

Διαβάστε επίσης: Fake news και social media εκλέγουν κυβερνήσεις

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν και τα fake news και η αξιοπιστία των media ήταν πάντα στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων και το θέμα δεν αποτελεί είδηση για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εν τούτος η έξαρση του φαινομένου που πυροδοτείται από την εντεινόμενη αντιπαράθεση και τις προσωπικές αιχμές και ανοίκειες επιθέσεις οδηγούν αναπόφευκτα σε υποτίμηση του ρόλου των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Άμεση συνέπεια είναι η ανάδειξη νέων ριζοσπαστικοποιημένων κοινωνικών μορφωμάτων που, αμφισβητώντας τη Δικαιοσύνη, -όπως ο Ντόναλντ Τραμπ- θα επιχειρήσουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους ή να τον παρακάμψουν οδηγώντας την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα σε επικίνδυνες ατραπούς.

Ωστόσο, σε πρώτη φάση η δημόσια αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με τα αμερικανικά και τα διεθνή media ανεβάζει πωλήσεις, επισκεψημότητες και τηλεθέαση η στενή ενασχόληση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης με τα παρατράγουδα της πολιτικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποξένωση και αντίδραση εκτός ορίων.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει συνήθεια την επίθεση στη Δικαιοσύνη, καταγράφοντας σε λιγότερο από τρεις μήνες δυο προσωπικές επιθέσεις σε δικαστές που αποφάσισαν κόντρα στα συμφέροντά του, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μέλλον προοιωνίζεται επικίνδυνο.

Ακόμα και τα media έχοντας εκστρατεύσει σε μια σταυροφορία κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ στιγματίζονται, η επιρροή τους περιορίζεται και ο ρόλος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης περνά στα σκοτεινά μονοπάτια των αχανών social media. Εκεί όπου τα fake news στρεβλώνουν, εκεί που οι παγίδες προσηλυτισμού ακόμα και σε τα τρομοκρατικές οργανώσεις ελλοχεύουν ολοένα και σε περισσότερα σημεία.

Η διάχυση του ρόλου της ενημέρωσης –και όχι της πληροφορίας- από τα media στα social media θεωρείται βέβαιο ότι θα αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα το προσεχές διάστημα, το οποίο όμως δύσκολα θα βρει απαντήσεις, λόγω της διαρκώς εξελισσόμενης φύσης του ίδιου του φαινομένου και της δυναμικής των κοινωνικών δικτύων.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία fake news κερδίζει εκλογές και κάνει επαναστάσεις

Όταν όμως η ενημέρωση της κοινωνίας είναι άναρχη τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να απέχει πολύ από την ίδια την αρχή του…

Δεν είναι τυχαίο ότι προ μερικών εβδομάδων απειλήθκε θερμό επεισόδιο μεταξύ ισραήλ και Πακιστάν με αφορμή fake news με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τα οποία προκάλεσαν στιγμιαία ένταση και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version