«Κόκκινο χτυπάει» το πολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό ρίσκο, καθώς η διεθνής κοινή γνώμη, οι πολιτικοί και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν live τη μάχη επιβολής του Ντόναλντ Τραμπ και ταυτόχρονα την προσπάθεια αλλαγής πολιτικής και ανατροπής ου εσωτερικού και διεθνούς status quo.
Σε αυτό το απολύτως ρευστό πολιτικό σκηνικό που παράγει κινδύνους και απειλεί με ανατροπές απ άκρη σ’ άκρη του χάρτη οι αγορές επιμένουν ανοδικά ποντάροντας στην προσδοκία επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, απορρύθμισης των τραπεζών και στην ενίσχυση των αμερικανικών εταιριών και εξαγωγών.
H Wall Street κατακτά διαδοχικά κορυφές και εδραιώνει νέα ρεκόρ αγνοώντας επιδεικτικά την αστάθεια, την αβεβαιότητα και την οφθαλμοφανή έκρηξη του ρίσκου. Τα σήματα όμως που εκπέμπονται από τις αγορές εμπεριέχουν παρεμβολές, κυρίως λόγω της πολιτικής της Fed αλλά και των ενδείξεων για αναζωπύρωση της Ευρωπαϊκής κρίσης.
[graphiq id=”eYDicflBUB7″ title=”Η πορεία Dow Jones, S&O 500 και Nasdaq” width=”700″ height=”590″ url=”https://w.graphiq.com/w/eYDicflBUB7″]
Όπερ σημαίνει, ότι ενώ οι αγορές βλέπουν την αβεβαιότητα που δημιουργεί η αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο και διαπιστώνουν τον συγκρουσιακό χαρακτήρα του νέου προέδρου και «εκτός βιβλίου» ενέργειές του, την ίδια στιγμή καλούνται να αποτιμήσουν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed στο πλαίσιο της εδραίωσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώνεται και στην Ευρώπη, όπου εκτός από τη διάθεση αποδόμησης του ευρώ που έχουν εκδηλώσει συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, οι πολιτικές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πυροδοτούν ουσιαστικές ανησυχίες για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.
Το Brexit, η άνοδος της ευρωφοβικής ανκροδεξιάς σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία ενώ ο χρόνος για τις κάλπες μετρα αντίστροφα και η επαναφορά ζητήματος Grexit σε συνδυασμό με το φόβο αναζωπύρωσης της ελληνικής και ιταλικής κρίσης ταυτόχρονα είναι παράγοντες που δεν μπορούν να γνοηθούν και που αποτελούν ισχυρά αποτρεπτικά επιχειρήματα για τους εν δυνάμει επενδυτές στην πραγματική οικονομία.
[graphiq id=”fjVohEyiHjf” title=”Διεθνείς αγορές” width=”700″ height=”484″ url=”https://w.graphiq.com/w/fjVohEyiHjf”]
Αν σε όλα αυτά προσμετρηθεί η διακηρυγμένη θέση του Τραμπ για αύξηση αμυντικών δαπανών και η «νίκη» των υπηρεσιών πληροφοριών στο μέτωπο της Ρωσίας, τότε είναι προφανές ότι η αμυντική βιομηχανία, οι εταιρίες cybersecurity και μια σειρά συνδεδεμένων κλάδων αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες καθώς η κρίση εντείνεται και κανείς δεν γνωρίζει που κορυφώνει.
Η ενίσχυση της αβεβαιότητας και του αισθήματος ανασφάλειας γίνεται σαφής και κατανοητή από τη διαμόρφωση έντονα και ισχυρής ανοδικής τάσης στον χρυσό από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς οι πολιτικές και η ρητορική Τραμπ είχαν αρχίσει να αποτιμώνται.
[graphiq id=”bcqdeM61gLH” title=”Τα futures του Χρυσού (90 ημερών)” width=”700″ height=”592″ url=”https://w.graphiq.com/w/bcqdeM61gLH”]
Παράλληλα οι αλλαγές στην ψυχολογία του κόσμου είναι πιο εμφανείς αν προσέξει κανείς την αύξηση των αναζητήσεων για τη λέξη «αβεβαιότητα» σε παγκόσμια κλίμακα.
Συνεπώς, υπ αυτό το πρίσμα και με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανοίγει ένα μέτωπο την εβδομάδα –κατά μέσο όρο-, την Ευρώπη παγιδευμένη στα προβλήματά της και ανήμπορη να δώσει επενδυτική διέξοδο σε κεφάλαια και το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο να εμποδίζουν την εισροή κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία η άνοδος των αγορών είναι η λύση-απάντηση στην ανασφάλεια.
Αντιθέτως όμως ο δείκτης φόβου των αγορών, ο VIX, κινείαι σε απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα, δεδομένου του πολιτικού, γεωπολιτικού και οικονομικού ρίσκου, ένδειξη που δεν συνάδει με την προσέγγιση, μπορεί ωστόσο να εξηγηθεί από τις καλές συνθήκες και την έντονα ανοδική τάση των αγορών και την έλλειψη ικανών κα πειστικών εναλλακτικών λύσεων για την διοχέτευση κεφαλαίων.
[graphiq id=”dgaNLdk9Z2t” title=”VIX- Δείκτης μεταβλητότητας (φόβου)” width=”700″ height=”588″ url=”https://w.graphiq.com/w/dgaNLdk9Z2t”]
Η κατάσταση όμως περιπλέκεται περαιτέρω καθώς η αξιοπιστία των media πλήττεται διαρκώς και σε βάθος από καμπάνιες fake news, διαρροές και συγκρούσεις με πολιτικούς, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι αν και κινούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια εκφράζουν ακόμα τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Η κάθετη αύξηση των αναζητήσεων στον παγκόσμια ιστό για τον όρο fake news τους τελευταίους 12 μήνες και η επιμονή της τάσης παρά την ολοκλήρωση των αμερικανικών εκλογών συνιστά σαφή αμφισβήτηση και του μιντιακού κατεστημένου, εγείροντας πλέον ερωτηματικά για το ρόλο και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ειδήσεις στην κοινή γνώμη.
[graphiq id=”fKxvTpyFbcp” title=”Δημοσκόπηση: Ποιός λέει αλήθειες, Ο τραμπ ή τα media ” width=”700″ height=”565″ url=”https://w.graphiq.com/w/fKxvTpyFbcp”]
Στην πραγματικότητα η αναντιστοχεία μεταξύ αγορών-κοινωνιών έγκειται στο ξέσπασμα πολιτικών και οικονομικών κρίσεων που δρουν ως πύρινος φράχτης παγιδεύοντας τη ρευστότητα σε ρεσυτές μορφές επενδύσεων και παρεμποδίζοντας τη ροή κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία