Περιορισμοί χρόνου, προβλήματα επιχειρηματικής και καταναλωτικής αξιοπιστίας και διαφάνειας θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με την υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain από παραγωγούς, τράπεζες και φορείς που παρεμβάλλονται στις διεθνής εμπορικές συναλλαγές.
Με το προσφυγικό ζήτημα και την τρομοκρατία να έχουν οδηγήσει σε αυστηρότερους ελέγχους και καθυστερήσεις στα σύνορα, το διεθνές εμπόριο έχει πλέον να αντιμετωπίσει αλλαγές σε δύο μεταβλητές ισχυρής σημαντικότητας: το κόστος και την ταχύτητα των συναλλαγών.
Η χρήση της τεχνολογίας blockchain θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τους δύο αυτούς παράγοντες, αυξάνοντας ταυτόχρονα το βαθμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει και τους όγκους των συναλλαγών.
[graphiq id=”lin2jGEvHa5″ title=”Cryptocurrencies” width=”700″ height=”578″ url=”https://w.graphiq.com/w/lin2jGEvHa5″ ]
Η εφαρμογή του blockchain στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές, θα σήμαινε πως κάθε μέρος της αλυσίδας, από τον παραγωγό πρώτης ύλης μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, θα είχε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με την προέλευση, τις συνθήκες παραγωγής, και την ποιότητα των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνητικοί φορείς θα μπορούσαν να ελέγξουν ταχύτερα όλες τις νομικές και οικονομικές πληροφορίες που σχετίζονται με το προϊόν εξασφαλίζοντας τη νομιμότητα των συναλλαγών.
Με περαιτέρω επενδύσεις και προγραμματισμό, το blockchain θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πληροφορίες τιμολόγησης, προστατεύοντας τα συμφέροντα των συναλλασσόμενων μερών.
Με τις τραπεζικές συναλλαγές να αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας του παγκόσμιου εμπορίου, η τεχνολογία απέχει αρκετά ακόμα από το να χαρακτηριστεί οικεία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Πρώτη αναφορά για συμφωνία μέσω Blockchain έγινε από τη Barclays τον Σεπτέμβριο του 2016 για εμπορική συναλλαγή $100.000. Παράλληλα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους οι Bank of America, HSBC και Infocomm Development Authority of Singapore (IDA) αποκάλυψαν πως «χτίζουν» μια εφαρμογή blockchain, προκειμένου να βελτιώσουν την ταχύτητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών, διευκολύνοντας έτσι τις συναλλαγές ανάμεσα σε εξαγωγείς και εισαγωγείς.
[graphiq id=”haRRgOcegCx” title=”Bitcoin Price Fluctuations Relative to USD/EUR” width=”600″ height=”565″ url=”https://w.graphiq.com/w/haRRgOcegCx” ]
To Blockchain έχει τη δυνατότητα να γίνει ο νέος χρυσός κανόνας των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια σε κάθε πτυχή των συναλλαγών, καθώς με τα κατάλληλα μέσα μπορεί να παρέχει πληροφορίες από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι και τον έλεγχο ποιότητας, μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει λύσεις στις χρονοβόρες σήμερα τακτικές επισήμανσης προϊόντων για την προστασία των καταναλωτών και την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτελωνισμού.
Πρέπει όμως να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια που ανακόπτουν την εφαρμογή του. Αρχικά, πρέπει όλα τα έθνη να αποδεχθούν την τεχνολογία, το πρωτόκολλο που θα χρησιμοποιείται να είναι πραγματικά αδύνατο να παραβιαστεί, οι τεχνικές δυνατότητες να υποστηρίζουν τους τεράστιους όγκους των συναλλαγών και το κόστος διατήρησης του πρωτοκόλλου να μειωθεί.