Σκληραίνει τη στάση απέναντι στην Τουρκία η Ελλάδα

Σκληραίνει τη στάση απέναντι στην Τουρκία η Ελλάδα

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση μετά το περιστατικό με τις βολές εντός ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικό περιπολικό του πολεμικού ναυτικού, παρά την αμφισβήτηση της τουρκικής NAVTEX από το ΓΕΕΘΑ.

Με δεδομένη τη διαρκή και εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας τόσο στον εναέριο χώρο του Αιγαίου όσο και στον θαλάσσιο και τις διαρκείς παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας, το υπουργείο Εξωτερικών επιδεικνύει ισχυρή βούληση ώστε να ανακόψει τις διαθέσεις της Άγκυρας για εξαγωγή κρίσης.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές τα επίπεδα και η δυναμική της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο μπορούν πλέον να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο στην περιοχή ενώ θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους και δυναμιτίζουν τη σταθερότητα.

Διαβάστε  Τουρκικό αεροσκάφος παρενόχλησε ελληνική πυραυλάκατο στο Αιγαίο

Οι παραβάσεις των κανόνων κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν γίνει συστηματικές, όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, με πιο πρόσφατες τις χθεσινές υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι.

Το θέμα ανέβασε στην ημερήσια πολιτική ατζέντα και η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια λόγική κίνηση, ζητώντας μάλιστα τη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου

Γνωρίζεται ότι βραδυνές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.
Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 86/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.
Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.
Το εν λόγω περιπολικό καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθούνταν από την Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ΕΧΥ καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών.
Ακολούθως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής.