Με ένταση μέσω δηλώσεων, διαρροών και αντεγκλήσεων συνεχίζεται στο πολιτικό προσκήνιο και υπό τους προβολείς των media η συζήτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πίσω από τις κλειστές πόρτες η συζήτηση επικεντρώνεται στις εγγυήσεις που μπορεί να παράσχει η ελληνική κυβέρνηση για τον μη-εκτροχιασμό της οικονομίας εφόσον ανακτήσει τον έλεγχο της από του δανειστές.
Αν και media και κοινή γνώμη εστιάζουν σε αυτές καθ αυτές τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών του ΔΝΤ για το ζήτημα, στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη ουσιώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποδεσμεύει την ελληνική οικονομία από το μαρτύριο της σταγόνας. Ωστόσο η προοπτική αυτή είναι που συναντά τη μεγαλύτερη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δυσπιστεί για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μην υποπέσει σε σφάλματα που θα υποσκάψουν την αναπτυξιακή δυναμική.
Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και πιο «λογικά» πλεονάσματα στόχο έχουν να στηρίξουν την προσπάθεια ανάληψης του ελέγχου της οικονομίας από την ελληνική κυβέρνηση, προοπτική που φαίνεται να στηρίζουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ.
Στην πραγματικότητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιλαμβανόμενος ότι η πολιτική πίεση στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης από τα σκληρά και ασφυκτικά δεσμά της πολιτικής λιτότητας είναι αναπόφευκτη, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ και τη μεταξύ τους διάσταση απόψεων ώστε να δημιουργήσει δικλείδες ασφαλείας και να διατηρήσει την ελληνική κυβέρνηση εντός της δυναμικής επιρροής του ESM.
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής εντάσσονται και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών της Γεμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς υπερασπίζεται τα γερμανικά συμφέροντα με το να συνηγορεί υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους απαντά:
«Για κούρεμα του χρέους μιλά καταρχάς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αμφιβάλλει ότι οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών για εξόφληση του χρέους της Αθήνας είναι ρεαλιστικές. Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών είναι οικονομία βουντού».
Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά από άλλη οπτική γωνία και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος σε συνέντευξή του στο EurActiv τοποθετείται υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup λέγοντας:
«Οι συζητήσεις επί του παρόντος συνεχίζονται και ένα από τα στοιχεία είναι επίσης, να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλέψεών μας και αυτών του ΔΝΤ, οι οποίες είναι πιο απαισιόδοξες»
Ενώ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει «Μία τελική προσπάθεια» ώστε να γεφυρωθούν τα χάσματα και να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
«Η Κομισιόν θα επιμείνει στις προβλέψεις της και έχει κάθε λόγο να προσδοκά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους»
τόνισε μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Εμφανίστηκε παράλληλα, αισιόδοξος πως θα καλυφθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, ως προς την «κάλυψη» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 και παραδέχθηκε ότι «αγκάθι» εξακολουθούν να αποτελούν οι αποκλίνουσες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν.
«Οι συζητήσεις επί του παρόντος συνεχίζονται και ένα από τα στοιχεία είναι επίσης, να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλέψεών μας και αυτών του ΔΝΤ, οι οποίες είναι πιο απαισιόδοξες»
ανέφερε, στο ίδιο πλαίσιο.