Το NATO ετοιμάζεται για ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα

Το NATO ετοιμάζεται για ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα

Ευκαιρία για κλιμάκωση της έντασης απέναντι στη Ρωσία φαίνεται ότι βρήκε το NATO επιμένοντας σε τακτική επέκτασης τόσο στα επίγεια όσο και στα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας στο πλαίσιο οικοδόμησης μιας ψυχροπολεμικής στρατηγικής περιορισμού της επεκτατικής τάσης της Ρωσίας.

Δρώντας σε αυτό το πλαίσιο το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει τη ναυτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, εντάσσοντας την κίνηση αυτή στα αντίμετα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το εναυσμα έδωσαν οι άστοχες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Διαφήμιση

«Σήμερα συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τη ναυτική παρουσία του NATO στη Μαύρη Θάλασσα, με ενισχυμένους σχηματισμούς, γυμνάσια και συλλογή πληροφοριών», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Πέραν της ναυτικής παρουσίας του, το NATO προχωρά επίσης σε αεροπορική επιτήρηση και έχει αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε  NATO: Ο Τραμπ ανεβάζει τους τόνους, πριν τη συνάντηση με Πούτιν

Πρόκειται για μια συνέπεια των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στην τελευταία σύνοδο κορυφής του NATO στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο του 2016, και προέβλεπαν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της συμμαχίας στην ανατολική του πτέρυγα, στις χώρες της Βαλτικής που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επίσης και στην Πολωνία.

Στη Μαύρη Θάλασσα, η ανάπτυξη πλοίων θα είναι πλέον «όλο και πιο συχνή», όπως επίσης και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τα κράτη της περιοχής, διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Διαβάστε  Ο Τραμπ τα βρήκε με Ερντογάν, ξεμπλοκάρει τα F-35

Η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι τα τρία κράτη μέλη του NATO που διαθέτουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που ισχύει επίσης για την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες-εταίρους της συμμαχίας που έχουν διαφορές ή έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με τη Ρωσία.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας εγγύτερα στη Ρωσία έχει «αμυντική» φύση και «δεν απειλεί σε καμία περίπτωση να προκαλέσει μια σύγκρουση ή μια κλιμάκωση των εντάσεων», διαβεβαίωσε ο ΓΓ του NATO. «Πρόκειται για ένα στοιχείο της προσαρμογής μας σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο απαιτητικό και δύσκολο όσον αφορά την ασφάλεια, περιλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας», συμπλήρωσε.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Ενοχλήθηκε η Μόσχα από την ένταξη στο NATO

Η Μόσχα εξέφρασε όμως την αντίθετη άποψη για την απόφαση αυτή, «άλλο ένα βήμα προς την αύξηση της έντασης σε μια περιοχή που άπτεται ζωτικών συμφερόντων της Ρωσίας», τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο NATO, Αλεξάντερ Γκρούσκο, διαμηνύοντας πως «η διαδικασία επανεξοπλισμού των δυνάμεών μας στην Κριμαία (σ.σ. που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2012) βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Φυσικά, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή αυτή», επέμεινε ο Γκρούσκο.

Διαφήμιση