Τεράστιες μετακινήσεις κεφαλαίων και αποσύρσεις καταθέσεων προκαλούν νέα αιμορραγία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο στέλνει ξανά συγκεκαλυμμένα σήματα κινδυνου προς την ΕΚΤ και τις εποπτικές αρχές.
Η ΕΚΤ απάντησε διατηρώντας την έκτακτη ρευστότητα (ELA) στα 46,3 δισ. και ανακόπτοντας τάση συρρίκνωσής του που είχε εδώ και αρκετό καιρό. Δύσκολα όμως αποκωδικοποιείται η απόφασ ητης EBA να μην περιλάβει σε ασκήσεις του 2017 την Τράπεζα Πειαιώς και να εξαιρέσει την Alpha Bank από την υποβολή στοιχείων πιστωτικού κινδύνου.
Η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι το βασικό πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι δείκτες δείχνουν να σταθεροποιούνται αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για επίπλαστη πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης: EBA: Εκτός stress tests η Πειραιώς, με το ένα πόδι η Alpha Bank
Ακόμα και με μηδενικό ρυθμό δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων και με προοπτική μείωσής τους, το πρόβλημα είναι ανακοπή της εισροής καταθέσεων, η εκροή κεφαλαίων αλλά και η πιστωτική συρρίκνωση η οποία δημιουργεί νέες επισφάλειες.
Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ έχει θέσει το ζήτημα της δημιουργίας του ενδιάμμεσου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων (συγκεκαλυμμένης bad bank) στο ευρύτερο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και σε άμεση συνάρτηση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι καθυστερήσεις όμως σε αυτό τον τομέα δημιουργούν αποσδιόριστο βαθμό κινδύνου και πιέζουν τις αξίες των κόκκινων δανείων.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2016, η ΕΚΤ αποκατέστησε την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη «φθηνή» απευθείας χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ωστόσο η κατάταση που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ομιχλώδης και το ρίσκο επιδείνωσης αυξανόμενο, συνθήκες που είναι ορατές στους εν δυνάμει και τους υπάρχοντες επενδυτές και οδηγούν σε λήψη αποφάσεων με στόχο τον περιορισμό και τη διαχείριση του ήδη αναληφθέντος.