Σε αυξημένη επαγρύπνηση και με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο internet κάλασε τις ευρωπαϊκές χώρες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Κάρλιν, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από τη Ρωσία αλλά και από άλλες χώρες.
Η προειδοποίηση του Κάρλιν εντείνει την ανησυχία για την προσπάθεια έμμεσου ή άμεσου επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος, ζήτημα για το οποίο έχουν δημοσίως τοποθετηθεί οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών σε Γερμανία και Βρετανία, ενώ σχετικές δηλώσεις έχει κάνει και η Άγκελα Μέρκελ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η CIA έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι η Ρωσία ευθύνεται για “στημένες” εκλογές σε πάνω από 12 χώρες, ενώ το Bloomberg έχει πάρει συνέντευξη από τον hacker που έχει παρέμβει ενεργητικά σε εκλογές χωρών της λατινικής Αμερικής και τώρα βρίσκεται σε φυλακές της Κολομβίας.
Αντιστοίχως το Politico έχει παρουσιάσει έρευνα καθηγητή πανεπιστημίου των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο επηρεασμού της κοινής γνώμης από μεγάλες εταιρίες και μηχανές αναζήτησης καταγράφοντας ακαδημαϊκά το φαινόμενο ως Search Engine Manipulation Effect (SEME).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα fake news κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τόσο από τη Χίλαρι Κλίντον όσο και από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το BBC αποκάλυψε “fake news farm” σε πόλη της πΓΔΜ, που είχε στόχο την παραγωγή ψευδών ειδήσεων για τις αμερικανικές εκλογές.
Το θέμα επιχειρεί να αντιμετωπίσει πρώτη η Γερμανία έχοντας ήδη επιβάλλει στο facebook την ενεργοποίηση εργαλείου ελέγχου και αναφοράς των ψευδών ειδήσεων, μετά από τεράστια επίθεση με bots που δέχθηκε το καλοκαίρι -με αφορμή το μεταναστευτικό- η Άγκελα Μέρκελ στα social media.
Ο Τζον Κάρλιν, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα εθνικής ασφάλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και επέβλεπε την δίωξη εγκληματιών του διαδικτύου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έκαναν αρκετά για να εμποδίσουν την υποκλοπή και διάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεδρική προεκλογική περίοδο το 2016. «Αυτά που κάναμε έγιναν πολύ αργά», είπε ο Κάρλιν στη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. «Δεν φέραμε καθόλου στο τραπέζι το θέμα αποτροπής (των επιθέσεων)», είπε.
Η αμερικανική κοινότητα μυστικών υπηρεσιών έχει υποστηρίξει ότι οι υποκλοπές διενεργήθηκαν από τη Ρωσία για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές και να βοηθήσει τελικά τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες χάκινγκ επανειλημμένα.
Ο Κάρλιν είπε ότι χώρες που προετοιμάζονται για εκλογές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν δυναμικά και γρήγορα σε κυβερνοεπιθέσεις. «Πριν τις εκλογές, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείεα αλλά και για εταίρους όπως η Γερμανία, όπως η Γαλλία, να ξεκαθαρίσουν πού θέτουν την κόκκινη γραμμή, ότι θα υπάρξει έντονη προσπάθεια αποτροπής (των επιθέσεων)» πρόσθεσε ο Κάρλιν.
Φέτος έχουν προγραμματιστεί εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Ο Κάρλιν παραιτήθηκε από τη θέση του στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο πέρσι και τώρα διευθύνει το τμήμα ρίσκου και διαχείρησης κρίσεων στη δικηγορική εταιρεία Morrison & Foerster LLP.