Σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους γεννά το Brexit σύμφωνα με το Κόμμα των Πρασίνων στη Βρετανία, καθώς μένουν έωλοι 1100 νόμοι που καλύπτουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ενεργειακή απόδοση και την προστασία της άγριας ζωής.
Σήμερα οι τομείς αυτοί καλύπτονται από κοινοτική νομοθεσία η οποία ισχύει και στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit όμως δεν θα έχουν ισχύ κι αν δεν έχουν ψηφιστεί οι αντίστοιχοι σε εθνικό επίπεδο τότε θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιδίωξη με κάθε κόστος μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως το ξέπλυμα των κοτόπουλων με χλώριο και οι ορμόνες στο βόειο κρέας, δήλωσε η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας.
[graphiq id=”5DnV03MuR0x” title=”Poll: Support for Theresa May’s Brexit Targets” width=”700″ height=”623″ url=”https://w.graphiq.com/w/5DnV03MuR0x” ]
Πολλοί περιβαλλοντικοί νόμοι ενδέχεται να είναι ανεφάρμοστοι, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει σύστημα για την εποπτεία τους, η οποία γίνεται επί του παρόντος από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώ η χώρα μπορεί επίσης να εγκαταλείψει όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που υποστηρίζουν και αναπτύσσουν πράσινες πολιτικές.
Η Λούκας, μέλος της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου, πραγματοποίησε έκκληση για μία «πράσινη εγγύηση», και τόνισε την ανάγκη να αρχίσουν αμέσως εργασίες για την εισαγωγή ενός περιβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου, προτού χαθεί πολύτιμος χρόνος.
«Αν και δεν το αναφέρει η κυβέρνηση, είναι σαφές ότι η βρετανική περιβαλλοντική πολιτική αντιμετωπίζει μία πληθώρα απειλών από το Brexit. Βασικοί νόμοι μπορεί να είναι ανεφάρμοστοι, οι δαπάνες σε κρίσιμα συστήματα ίσως κοπούν και νέες εμπορικές συμφωνίες θα υπονομεύσουν τους υφιστάμενους κανονισμούς», πρόσθεσε.