Β. Κορέα: Ο Κιμ γίνεται επικίνδυνος, μετά τη δολοφονία του αδερφού του

Β. Κορέα: Ο Κιμ γίνεται επικίνδυνος, μετά τη δολοφονία του αδερφού του

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι ενδείξεις για τις κινήσεις και τη στρατηγική που ακολουθεί ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στην κορεατική χερσόνησο.

Διαφήμιση

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νοτίου Κορέας, ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του ετεροθαλή αδερφού του, Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Η δολοφονία του ναμ αποδίδεται σε πράκτορα της Βορείου Κορέας η οποία έχει συλληφθεί και ανακρίνεται στη Μαλαισία.

Οι διαφωνκίε μεταξύ του Ουν και του Ναμ ήταν μεγάλες με τον Ναμ να θέλει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ζούσε εξόριστος στη Μαλαισία και οι δυο οικογένειές του στην Κίνα.

Η δολοφονία του Ναμ δεν είναι όμως μια απομονωμένη ενέργεια καθώς ακολουθεί τη δοκιμή νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα και μια εντάσσεται σε ένα μοτίβο κλιμάκωσης της προκλητικότητας της χώρας στο εξωτερικό.

Διαβάστε  Ο Κιμ ανακοίνωσε ότι κλείνει πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Τους τελυταίους μήνες οι μυστικές υπηρεσίες και τα δυτικά μέσα ενημερωσης καταγράφουν και σκλήρυνση της στάσης του Κιμ Γιονγκ Ουν και στο εσωτερικό της χώρας με δολοφονίες υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το ιστορικό της δολοφονίας του Ναμ

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες.

Ως μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, θεωρούνταν για καιρό πιθανός διάδοχός του. Όμως έπεσε σε δυσμένεια στις αρχές του 2000 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο με πλαστό διαβατήριο. Τότε είχε πει ότι ήθελε να επισκεφθεί τη Disneyland.

Έκτοτε ζούσε ουσιαστικά εξόριστος και ο ετεροθαλής αδελφός του, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανέλαβε τα ηνία του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Δεκέμβριο του 2011.

Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

Το 2012 πράκτορες της Βόρειας Κορέας προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στη Βόρεια Κορέα και τασσόταν κατά του δυναστικού τρόπου διαδοχής της εξουσίας, δήλωσαν Νοτιοκορεάτες βουλευτές έπειτα από κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας Λι Μπγιουνγκ Χο.

«Σύμφωνα με τον Λι, (ο Κιμ Γιονγκ Ναμ) ήταν θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας το 2012 και τον Απρίλιο του 2012 έστειλε μια επιστολή στον Γιονγκ Ουν στην οποία του έγραφε: “σε παρακαλώ, λυπήσου εμένα και την οικογένειά μου”», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κιμ Μπγιουνγκ Κι, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών του κοινοβουλίου.

«Έγραφε επίσης:

“Δεν έχουμε πουθενά να πάμε, γνωρίζουμε ότι η μόνη διέξοδος είναι η αυτοκτονία”

πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είχε λίγους υποστηρικτές στη Βόρεια Κορέα και θεωρούνταν απειλή για τον ετεροθαλή αδελφό του.

Διαβάστε  Έτοιμος να καταστρέψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο εμφανίζεται ο Κιμ

Η πρώην και η νυν σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ναμ μαζί με τα τρία του παιδιά ζουν στο Πεκίνο και το Μακάο, σύμφωνα με τον Λι Τσεόλ Γου, έτερο μέλος της επιτροπής.
«Είναι υπό την προστασία των κινεζικών αρχών», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ επέστρεψε στη Μαλαισία στις 6 Φεβρουαρίου.

Διαφήμιση