Συμφωνία για μέτρα, χρέος και παράλληλο πρόγραμμα

Στόχος η συμμετοχή του ΔΝΤ και η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Υπό το φόβο ανόδου της ακροδεξιάς στην ΕΕ. Προβληματισμός για το χρόνο ολοκλήρωσης ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές

Συμφωνία για μέτρα, χρέος και παράλληλο πρόγραμμα

Καθολική προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα κινείται στον δρόμο της ανάπτυξης χωρίς να αποσταθεροποιεί πολιτικά την Αθήνα και θα εμπίπτει στο «βιβλίο του ΔΝΤ» αναζητούν Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Με την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στο δρόμο για τις κάλπες και την ευρωφοβική-εθνικιστική ακροδεξιά σε άνοδο τα περιθώρια για μια ακόμη αποτυχία δεν υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης: Αριστεροί, δεξιοί κατά Σόιμπλε

Μετά το Brexit και με τη διάσπαση της Ευρωζώνης να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ η Άγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει το ρίσκο μιας παρατεταμένης και ατελέσφορης διαπραγμάτευσης υπό την απειλή του Grexit. Αυτό κατέστησε σαφές η Γερμανίδα καγκελάριος όταν την προηγούμενη εβδομάδα υπενθύμισε ότι η ΕΕ δεν θα διασπαστεί και κάλεσε άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μα ημέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε για Grexit.

Με την Ευρώπη να μοιάζει με πυριταδαποθήκη η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ακριβώς η θρυαλλίδα που χρεάζεται η ακροδεξια για να μπει και να εδραιωθεί στο πολιτικό σκηνικό.

[graphiq id=”kfJGGOoiBKZ” title=”Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”546" url=”https://w.graphiq.com/w/kfJGGOoiBKZ” ]

Υπ αυτό το πρίσμα εκτός συζήτησης έχει τεθεί και το σενάριο των εκλογών, τουλάχιστον για το προσεχές 8μηνο, ώστε να μπορέσει η Ευρωζώνη να αναζητήσει συντεταγμένες πολιτικές λύσεις και να αποτρέψει την ανάδειξη διασπαστικών δυνάμεων στην κεντρική πολιτική σκηνή σε ρόλο καταλύτη εξελίξεων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα επιχειρηθεί η συμφωνία επί του πλαισίου που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, το παράλληλο πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Διαβάστε  Συμφωνία για το ελληνικό χρέος σύντομα, προσδοκά ο Τόμσεν

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

– μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2018,
– μέτρα για τη μείωση του Δημοσίου χρέους
– προέγκριση της δόσης και επιστροφή κλιμακίων στην Αθήνα,
– Ένταξη στο QE της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης τον Μάρτιο
– Καταγραφή του χώρου δημοσιονομικής ανεξαρτησίας μέσα στον οποίο θα υλοποιηθεί το παράλληλο πρόγραμμα και περίγραμμα των δράσεων αλλά και του τρόπου χρηματοδότησής τους

[gra[graphiq id=”cJYxx2MXaGF” title=”Ελλάδα: Ανεργία και προβλέψεις” width=”700" height=”548" url=”https://w.graphiq.com/w/cJYxx2MXaGF” ]

Σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται ο Πιερ Μοσκοβισί, επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα και να επιδείξει αλληλεγγύη στην ελληνική κυβέρνηση. Η Κομισιόν διαμήνυσε σε όλα τα επίπεδα τη στήριξή της στην Αθήνα, τόσο ως προς το ΔΝΤ αλλά και προς τη Γερμανία, με δηλώσεις ακόμη και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και παρέμβαση ακόμα και του αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις.

Διαβάστε  Λεμέρ και Die Zeit στρώνουν έδαφος για χαλαρή εποπτεία και ελάφρυνση χρέους

Διαβάστε επίσης: Ολες οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2020 (πίνακας)

Η αλλαγή θέσης και στάσης είναι εμφανής ακόμα και στους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, να θέτει εκτός ατζέντας το Grexit σε δηλώσεις του στο EurActiv, ενώ εκφράζει και τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Ο Τσακαλώτος βάζει στο τραπέζι το παράλληλο πρόγραμμα

Η τοποθέτηση αυτή του Βίζερ αφήνει να εννοηθεί ότι το Eurogroup είναι διατεθειμένο να εφαρμόσει απριόρι το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου.

Το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι «το Eurogroup είναι ανοιχτό σε μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Λίγο νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δείξει διάθεση συμβιβασμού δηλώνοντας ότι υπάρχει τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους χωρίς κούρεμα. Ενώ χθες πηγές του ΔΝΤ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης από των στοιχείων για την Ελλάδα τα ον Απρίλιο.

Διαβάστε  Ενεργό ρόλο στις τράπεζες αναλαμβάνουν ESM-ΤΧΣ

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Μεγάλη μείωση χρέους χωρίς κούρεμα

Από ελληνικής πλευράς αν και απορρίπτεται η προληπτική νομοθέτηση, γίνεται αποδεκτό το πλεόνασμα 3,5%, ενώ όπως φαίνεται αυτό που ζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι η επανάκτηση της δυνατότητας άσκησης πολιτικής εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Όπως αποκάλυψε το Crisis Monitor ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση αρκεί να ενταχθεί στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόζεται χωρίς ενστάσεις και αξιολογήσεις εφόσον δεν επηρεάζει την επίτευξη των υπόλοιπων στόχων.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.