Στις καλλένδες το Κυπριακό

Στις καλλένδες το Κυπριακό

Στον πάγο και επισήμως τίθεται για ακόμη μια φορά η επίλυση του Κυπριακού μετά τις αλλεπάλληλες παλινδρομίσεις της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων και της επιμονής στο καθεστώς εγγυήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Η προσπάθεια αν και είχε ξεκινήσει με πολύ καλούς οιωνούς φαίνεται ότι καθίσταται ατελέσφορη, μετά και τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, οποίος επισήμανε την ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη «η οποία χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων».

Το σχόλιο του κ. Άιντε αναφερόταν στις αντιδράσεις από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, μετά από την απόφαση της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Διαβάστε  Νέο Washington Group για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο του G7

Ερωτηθείς εάν είδε στην ελληνοκυπριακή πλευρά βούληση για να αλλάξει η απόφαση της Βουλής, ο κ. Άιντε απάντησε ότι είναι μια καλή ερώτηση, «αλλά στο λάθος άτομο». Ανέφερε ότι και ο ίδιος περιμένει να δει τι θα βγει από την αυριανή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αφού το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης τους, όπως πρόσθεσε.

Διαβάστε  Συνελήφθη Τούρκος στις Καστανιές Έβρου

Με επιστολή του, ο κ. Ακιντζί ζήτησε την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες για να ακυρωθεί η απόφαση της κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το ζήτημα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του».

Διαβάστε  Τα μηνύματα του «πολιτικού τουρισμού» του Κώστα Καραμανλή

Διαφήμιση