Τραμπ-Νετανιάχου βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθετεί τις θέσεις του Ισραήλ μετά τη συνάντηση

Τραμπ-Νετανιάχου βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή

Η σαφής αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο Παλαιστηνιακό που είχε γίνει αισθητή προεκλογικά επιβεβαιώθηκε μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από την πολιτική δημιουργίας δυο κρατών.

Διαφήμιση

Η τοποθέτηση αυτή του νεοεκλγέντος προέδρου των ΗΠΑ σηματοδοτεί αναστροφή προόδου πολλών ετών στο μεσανατολικό και ανατροπή του status quo διεθνώς. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ διεθνών αντιδράσεων και κύμα βίας τόσο στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή όσο και στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα κάλεσε το Ισρραήλ να «παγώσει», τουλάχιστον προσωρινά, το νέο εποικιστικό του πρόγραμμα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Διαβάστε  Ο Τραμπ σκότωσε τη συμφωνία με το Ιράν, για τις αγορές ήταν απλά Τρίτη

Το ζήτημα των εποικισμών έχει κριθεί παράνομο ακόμα και ισραηλινά δικαστήρια, ενώ προσφάτως και ο ΟΗΕ υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα χαρακτηρίζοντας παράνομους τους οικισμούς και καλώντας το Ισραήλ να τους γκρεμίσει.

[graphiq id=”5suoP3IFpEV” title=”Largest Israeli Settlements in 2015" width=”600" height=”918" url=”https://w.graphiq.com/w/5suoP3IFpEV” ]

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι δεν δεσμεύεται απαραίτητα από τη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη (εβραϊκού και αραβικού), αλλά θα ικανοποιηθεί από τη λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ασχέτως εάν αυτή θα περιλαμβάνει ένα ή δύο κράτη.

Διαβάστε  Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι εξετάζει με πολύ θετικό πνεύμα τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

[graph[graphiq id=”8cPbwjmbHlX” title=”Poll: Palestinians Who Believe a Two-State Solution is Still Viable” width=”700" height=”622" url=”https://w.graphiq.com/w/8cPbwjmbHlX” ]p>Ο κ. Νετανιάχου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι όρος για την επίλυση του παλαιστινιακού είναι η αποδοχή από τους Παλαιστίνιους της ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους.

Διαβάστε  Συνάντηση Κιμ-Τραμπ στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου

«Τι εννοεί ο Αμπού Μαζέν (σ.σ. Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης) όταν μιλά για δύο κράτη; Θα έχουμε δίπλα μας π.χ. μια Κόστα Ρίκα ή ένα νέο Ιράν, ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κράτος που θα μάχεται για την καταστροφή του Ισραήλ;», αναρωτήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Διαφήμιση