Σε ραγδαία επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας οδηγεί η αποπομπή του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μάικ Φλιν, μετά από το στοιχεία εκτεταμένων και ύποπτων επικοινωνιών με Ρώσους διπλωμάτες και πράκτορες, παραπλανώντας ταυτόχρονα τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς.
Διαβάστε επίσης: Ο Τράμπ, αυτοί και τα… μυστήρια
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει την παραίτηση του Μάικ Φλιν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια –ακατανόητη ως προς το ύφος- ανακοίνωση ζητώντας από τη Ρωσία «την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία». Η ρητορική αυτή αφενός δεν εντάσσεται στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων και του διπλωματικού διαλόγου και αφετέρου είναι προφανές ότι εντάσσεται στο πλαίσιο αντίδρασης στις κατηγορίες.
[graphiq id=”fJC96yBx5gF” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Πόσο φιλικός είναι ο Τραμπ με τη Ρωσία” width=”700″ height=”498″ url=”https://w.graphiq.com/w/fJC96yBx5gF” ]
Η σκλήρυνση της στάσης του Λευκού Οίκου απέναντι στη Ρωσία όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει προεκτάσεις και στο NATO το οποίο αναπτύσσεται στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα δώσει το στίγμα ήττα του Τραμπ έναντι των υπηρεσιών πληροφοριών και των σκληροπυρηνικών.
Διαβάστε επίσης: Πως ο Τράμπ άδειασε τον Ομπάμα την ώρα της κρίσης
Με δεδομένο ότι ο Τράμπ έχασε τη δικαστική μάχη για το νόμο για τη μετανάστευση, δυο κορυφαία στελέχη για τη Ρωσία, την εμπλοκή στο τείχος του Μεξικού, και τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται ήδη η οικονομική του πολιτική από τη Fed, είναι προφανές ότι τα περιθώρια στενεύουν. Στις ήττες του Ντόναλντ Τραμπ προσμετράται και η αποδοχή του δόγματος της ενιαίας Κίνας, ενώ αρχικά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ταϊβάν.
Διαβάστε επίσης: Βόμβα CNN για Τράμπ-Πούτιν και εκλογές
Με καταγεγραμμένο το εκρηκτικό του χαρακτήρα του νέου προέδρου και τις διαδοχικές ήττες σε καίρια πεδία, προκαλώντας πλήγματα στη δημόσια εικόνα του, άπαντες αναμένουν ένα μείγμα αντιδράσεων.
Η καρατόμηση του αντιστράτηγου Φλιν από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας όμως δεν είναι η πρώτη απώλεια που υφίσταται το στενό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ για τις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε παραίτηση είχε αναγκαστεί και ο επικεφαλής της καμπάνιας Πολ Μάναφορτ για σχέσεις με το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης.
Διαβάστε επίσης: Δένουν τα χέρια του Τράμπ για να μην «ακουμπήσει» Πούτιν
Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επισημάνει και έχουν παρακολουθήσει και τις επικοινωνίες άλλων στελεχών του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους διπλωμάτες και πράκτορες. Όπως επισημαίνεται, οι επικοινωνίες που έχουν εγείρει υποψίες είναι λόγω της συχνότητας και της χρονικής διάρκειας και ως εκ τούτου παρακολουθήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν ευρήματα και επί των θεμάτων.
[graphiq id=”6O1APZhAELj” title=”Οι θέσεις του Τραμπ στην Εξωτερική πολιτική” width=”700″ height=”517″ url=”https://w.graphiq.com/w/6O1APZhAELj” ]
Προ ολίγων εβδομάδων και κατά τη διάρκεια της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο στη δημοσιότητα ήρθεφάκελος για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τράμπ με τη Ρωσία που είχε συνταχθεί από πρώην πράκτορα της Βρετανικής MI 6 και οποίος περιείχε υπομνήματα με στοιχεία που διαθέτει η Ρωσία και τα οποία μπορούν να καταστήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ υποχείριο του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο φάκελος διαβιβάστικε στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν και από αυτόν στο FBI. Σύμφωνα με τα CNN την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν κάποιες ημερομηνίες και γεγονότα από το φάκελο, όχι όμως ακόμα αν αυτά βρίσκονται στα χέρια Ρώσων.
Διαβάστε επίσης: Steele: Ο άνθρωπος που έβαλε φωτιά στην Ουάσινγκον
Με τις πιέσεις να ενισχύονται, τη Γερουσία να ζητά έρευνα στις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας, τα πλήγματα στον εσωτερικό δακτύλιο ηγεσίας του Λευκού Οίκου να δίνουν εικόνα αδύναμου και εκτεθειμένου προέδρου άπαντες αναμένουν σκληρές απαντήσεις Τραμπ με αποδέκτη το Κρεμλίνο.
Διαβάστε επίσης: Ο Τράμπ ορκίζεται, FBI, NSA, CIA και Γερουσία ξεσκονίζουν τους ανθρώπους του
Η σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ, μετά από τις αποκαλύψεις και ενώ ο Τραμπ έχει τεράστια ανοιχτά μέτωπα με τα media είναι κάτι που ανέμενε όμως η Μόσχα, η οποία θα αναλάβει εκ νέου πιο επιθετικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο για το ρόλο του πρέσβη στην Ουάσιγκτον προαλείφεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντόνοφ, ο οποίος είναι σκληρής επικριτής της Δύσης και έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στην Ουκρανική κρίση.
[graphiq id=”e19EFwA59I1″ title=”Ο βαθμός αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ” width=”700″ height=”459″ url=”https://w.graphiq.com/w/e19EFwA59I1″ ]
Πριν από λίγες στις ΗΠΑ διέρρευσαν ειδήσεις για επικίνδυνες πτήσεις ρωσικών μαχητικών κοντά σε αμερικανικό πλοίο, οι οποίες διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο, ενώ άλλες ειδήσεις κάνουν λόγο για προσέγγιση ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου σε αμερικανικές ακτές.
Διαβάστε επίσης: Η κρίση Φλιν είναι μεγαλύτερη απ ότι φαίνεται
Παράλληλα ο Λευκός επιλέγει να επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα παραγωγής ενός βαλλιστικού μέσου βεληνεκούς πυραύλου από τη Ρωσία, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ παραβαίνει τις συνθήκες. Το θέμα όμως δεν είναι νέο και έχει υπάρξει αντικείμενο συζητήσεων επί μακρόν. Η ανάδειξή του τώρα φαίνεται ότι αποτελεί σκέλος της στρατηγικής «απόδειξης» της «αντι-ρωσικής» ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ.
[graphiq id=”5Tt5av94nKl” title=”Οι αντιδράσεις 45 ηγετών στην εκλογή Τράμπ” width=”700″ height=”613″ url=”https://sw.graphiq.com/w/5Tt5av94nKl”]