Πογκρόμ Ερντογάν κατά Κούρδων: 544 νέες συλλήψεις

Πογκρόμ Ερντογάν κατά Κούρδων: 544 νέες συλλήψεις

Νέες διαστάσεις παίρνει πλέον το πογκρόμ Ερντογάν κατά των Κούρδων, με την τουρκική αστυνομία να ανακοινώνει ότι χθες συνέλλαβε περισσότερους από 500 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Τουρκία για τη σύλληψη υπόπτων για διασυνδέσεις με το στρατιωτικό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, υψηλόβαθμα στελέχη του PKK, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 544 συλληφθέντων κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν σε 25 επαρχίες. Αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν επίσης, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και τη Σμύρνη.

Διαβάστε  "Βία και νοθεία" απειλούν τις τουρκικές εκλογές

[graphiq id=”gYIlsyzi017" title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700" height=”548" url=”https://w.graphiq.com/w/gYIlsyzi017" ]

Διαφήμιση

Μεταξύ των 45 συλληφθέντων στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ είναι και στελέχη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού κυβερνήτη.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο ότι αποτελεί την πολιτική προέκταση του PKK, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι και βουλευτές του, κρατούνται καθώς κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK.

Διαβάστε  Δεν αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης και PKK έληξε τον Ιούλιο του 2015 και από τότε οι συγκρούσεις με την αστυνομόα και οι βομβιστικές ενέργειες εντείνονται. Ο Ερντογάν προσπαθώντας να περιορίσει τις αυτονομιστικές τάσεις επενέβη σε συριακό έδαφος για να απωθήσει την κουρδική πολιτοφυλακη που δρούσε υπό την κάλυψη των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS. Στη συνέχεια πρότεινε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας επί συριακού εδάφους, πρόταση που έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά απορρίπτεται από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη Ρωσία.

Διαβάστε  Συνεχίζει με συλλήψεις Βρετανών, το πογκρόμ κατά των Κούεδων ο Ερντογάν

Διαφήμιση