Μικρή αύξηση στις αμυντικές δαπάνες των χωρών του NATO

Μικρή αύξηση στις αμυντικές δαπάνες των χωρών του NATO

Μικρή αύξηση των αμυντικών δαπανών gia to 2016 μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια φάση που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διακηνύσει ότι θα ζητήσει από όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση του NATO.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ο Καναδάς αύξησαν το 2016 τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 3,8%, ήτοι περί τα 10 δισ. περισσότερα απ’ ό,τι το 2015.

Διαβάστε  Προειδοποίηση Τουσκ σε Τραμπ: Σεβάσου τους συμμάχους σου, είναι λίγοι

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα, δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο κ. Τραμπ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους.
[graphiq id=”ft3YyO83dpX” title=”NATO: Αμυντικές δαπάνες χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700" height=”822" url=”https://w.graphiq.com/w/ft3YyO83dpX” ]

Διαφήμιση
Διαβάστε  Εξοπλιστικά: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16

Ο γ.γ. του NATO δήλωσε ότι η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία κινούνται προς τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανάται για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Η Γερμανία αυξάνει επίσης τη δαπάνη.
Ωστόσο το 2015 μόνοn η M. Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Εσθονία τήρησαν τον στόχο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες.

Διαβάστε  Ο Στόλτενμπεργκ παρέδωσε την πρόσκληση στον Ζάεφ

«Η εικόνα εξακολουθεί να είναι μικτή, μερικοί σύμμαχοι εξακολουθούν πραγματικά να αγωνίζονται», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ όταν ερωτήθηκε για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην Ιταλία, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.

Διαφήμιση