Η Γέλεν προειδοποιεί τον Τραμπ

Η Γέλεν προειδοποιεί τον Τραμπ

Επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις επιχειρούμενες από τη νέα κυβέρνηση αλλαγές οικονομικού μοντέλου και αποδόμησης θεσμών, όπως το Obamacare και το Dodd-Frank διατύπωσε κατά την κατάθεσή της στην επιτροπή Οικονομικών του Κογκρέου η πρόεδρος της Fed.

Διαβάστε επίσης: Κίτρινη κάρτα στον Τράμπ από Φίσερ της Fed

Η Τζάνετ Γέλεν επέμενε στην ολοκλήρωση της θητείας της, που λήγει το 2018, αν και ο προβληματισμός για τον τρόπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση ήταν εμφανής.

Σχολιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας διακυβέρνησης, διευκρίνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι αλλαγές θα επέλθουν», σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, και δήλωσε άγνοια για τις επιπτώσεις αυτών στην πορεία της οικονομίας.

Διαβάστε  Ο νέος πρόεδρος της Fed έχει "χημεία" με τον Τραμπ, αλλά δεν είναι οικονομολόγος

[graphiq id=”hoPwNIEGnVb” title=”ΗΠΑ: Επιτόκια VS ανεργία” width=”700" height=”567" url=”https://w.graphiq.com/w/hoPwNIEGnVb” ]

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «κάθε σχέδιο περικοπής φόρων ή αύξησης δαπανών, θα πρέπει να διατηρεί τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε ένα βιώσιμο επίπεδο», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει την κατάθεση ενός σχεδίου μείωσης της εταιρικής φορολογίας, ενώ προεκλογικά, είχε δεσμευθεί για τη σημαντική τόνωση των δημόσιων δαπανών, ιδίως στον κλάδο των υποδομών.

Η ίδια παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την τόνωση της ανάπτυξης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Διαβάστε  Πέρασαν τα stress tests της Fed και 35 τράπεζες, αλλά...

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη «σταδιακής αύξησης» των αμερικανικών επιτοκίων, αναφέροντας πως «η οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μετριοπαθή ρυθμό, γεγονός το οποίο επιτρέπει στη Federal Reserve να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια».

[gra[graphiq id=”8Ox4CyxqK7X” title=”Προβλέψεις για τα επιτόκια της Fed” width=”700" height=”592" url=”https://w.graphiq.com/w/8Ox4CyxqK7X” ]

Στις επερχόμενες συνεδριάσεις, εξήγησε η Γέλεν, η Fed θα εξετάσει τα μακροοικονομικά μεγέθη, προκειμένου να αποτιμήσει την πρόοδο τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στον πληθωρισμό.
«Ένα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, τότε η περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων θα θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.
[graphiq[graphiq id=”cAK9A1N1nXn” title=”ΗΠΑ: Ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ ανά τρίμηνο” width=”700" height=”517" url=”https://w.graphiq.com/w/cAK9A1N1nXn” ]Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ βρίσκεται στο εύρος 0,50% – 0,75%, με την Τζάνετ Γέλεν να έχει προαναγγείλει τρεις γύρους αυξήσεων, εντός του 2017.

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Διαφήμιση